До реєстр. № 6220 від 22.03.2017 р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні
проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження» (реєстр. № 6220), поданий народними депутатами України Денисенком В.І., Поповим І.В. та іншими народними депутатами України.
Законопроектом пропонується врегулювати правові підстави внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та його закриття.

Для досягнення цієї мети пропонується:

- частину першу статті 214 КПК України доповнити новим абзацом, який передбачає, що до ЄРДР не вносяться відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, щодо яких прийнято рішення про закриття кримінального провадження або існує вирок суду по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили;

- частину першу статті 284 КПК України доповнити новим пунктом, який передбачає, що кримінальне провадження закривається у випадку існування не скасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9  цієї частини.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В ході обговорення народними депутатами України – членами Комітету зосереджено увагу на тому, що наразі існує нагальна необхідність перегляду положень кримінального процесуального законодавства в частині обов’язку внесення слідчим, прокурором відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення. Органи досудового розслідування перевантажені від значної кількості кримінальних проваджень, які перебувають на стадії досудового слідства і фактично не розслідуються так як за своїм змістом, в тому числі, дублюють раніше розслідувані і закриті кримінальні провадження.

Акцентовано також на тому, що на практиці дуже складно у вкрай стислі терміни, визначені частиною першою стаття 214 КПК України, здійснити якісну перевірку обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, щодо яких прийнято рішення про закриття кримінального провадження або існує вирок суду по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили.

Враховуючи це, народними депутатами України – членами Комітету окреслені напрямки щодо подальшого удосконалення даного законопроекту в частині перегляду строків розгляду заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та прийнято рішення про спільне з авторами доопрацювання зазначеного законопроекту до другого читання.

Проаналізувавши законопроект, звернувши увагу на актуальність урегулювання правових підстав внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

Голова Комітету                                                             Кожем’якін А.А.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12