До реєстр. № 4327 від 29.03.2016 р. 

Верховна Рада України



Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув поданий народними депутатами України Козаченком Л.П., Королем В.М., Паламарчуком М.П. та іншими народними депутатами України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів»  (реєстр. №4327).

Зазначений проект Закону ініціюється, як зазначається у Пояснювальній записці до нього, з метою реалізації ефективної державної політики у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів, сприяння детінізації та цивілізованому розвитку тютюнового бізнесу, забезпечення захисту прав і законних інтересів виробників підакцизної групи товарів, залучення інвестицій в Україну, створення додаткових робочих місць.

Для досягнення цієї мети, законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

·                   Кримінальний кодекс України пропонується доповнити новими статтями 2011 та 2291, якими передбачається встановлення окремої відповідальності за переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю підакцизних товарів, та відповідальність за незаконне використання знака для товарів і послуг, під яким випускаються підакцизні товари, фірмового найменування, кваліфікованого позначення походження підакцизних товарів. В примітці до статті 2011 запропоновано розуміти під великим розміром підакцизних товарів та особливо великим розміром їх вартість, яка у п’ятсот, тисячу і більше разів відповідно перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

·                   У назві статті 204 КК України пропонується визначити кримінально-караною таку форму злочинного діяння, як придбання з метою збуту підакцизних товарів.

·     До Кримінального процесуального кодексу України пропонуються зміни до частини 3 статті 216 «Підслідність» а саме: що досудове розслідування злочину, передбаченого ст. 2291 КК України, мають здійснювати слідчі органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

 

До Кодексу України про адміністративні правопорушення:

·              вносяться зміни до статті 38 КУпАП, які передбачатимуть можливість продовження строків накладення адміністративного стягнення до закінчення апеляційного розгляду справи;

·                    у санкціях частин 3 та 4 статті 156 КУпАП додатково передбачається такий вид конфіскації як конфіскація виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі;

·                   вносяться зміни до статті 1645 КУпАП, якою встановлюється відповідальність за порушення вимог законодавства щодо порядку зберігання марок акцизного податку та порядку маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів марками акцизного податку;

·                   виключається стаття 1772 КУпАП, так як запропоновані зміни до кримінального та адміністративного законодавства враховують положення даної норми.

Комітет звертає увагу на те, що назва законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів» не відповідає його змісту. Оскільки в законопроекті використовується поняття «підакцизний товар». Не враховано, що, окрім тютюнових виробів, до підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; промислові замінники тютюну; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  висловлює низку критичних зауважень, а саме:

-                     запропонована у проекті редакція статті 204 КК є нічим іншим, як порушенням порядку провадження господарської діяльності (стаття 164 КУпАП);

-                     пропозиція законопроекту щодо доповнення чинного КК статтею 229-1 є сумнівною, оскільки відповідальність за фальсифікацію продукції вже передбачена чинною частиною 1 статті 204 КК;

-                     запропоновані зміни до статті 156 КУпАП призведуть до того, що роздрібна та оптова торгівля вітчизняним пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору взагалі не буде визнаватися адміністративним правопорушенням

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів» (реєстр. № 4327) – прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Висновок Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

               

    Голова Комітету                                                              А.Кожемякін

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12