До реєстр. № 6216 від 21.03.2017 р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 07 червня 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов'язку службових осіб подавати інформацію про наявність громадянства (підданства) іншої держави (держав)» (реєстр. № 6216), поданий народними депутатами України Македоном Ю.М. Демчаком Р.Є., Продан О.П. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є законодавче закріплення обов'язку службових осіб публічного права повідомляти про наявність громадянства (підданства) інших держав та встановлення  відповідальності за ненадання такої інформації.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, передбачивши покарання за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно наявності громадянства (підданства) іншої держави (держав), та Закону України «Про запобігання корупції» зобов’язавши зазначати у декларації про наявність громадянства (підданства) іншої держави (держав).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання із урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на доцільність внесення запропонованих змін до законодавства, оскільки численні факти отримання громадянами України громадянства інших держав, а особливо представниками органів державної влади або місцевого самоврядування в умовах збройної агресії та окупації частини території України, створює ґрунтовні загрози забезпечення національної безпеки України

Інститут законодавства Верховної Ради України підтримує ідею законопроекту щодо обов’язку службових осіб публічного права надавати інформацію щодо наявності громадянства іншої держави та нести відповідальності за її ненадання.

Фахівці Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені Академіка В.В. Сташиса підтримують законопроект, висловили пропозиції щодо його удосконалення, та вважають, що наразі існують достатні підстави для криміналізації зазначених у законопроекті діянь.

Проаналізувавши законопроект, взявши до уваги його актуальність в умовах здійснення збройної агресії щодо України, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

 

 

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                             Кожем’якін А. А.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12