До реєстр. № 5679 від 19.01.2017.р. та реєстр. № 5679-1 від 31.01.2017 р.
 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проекти законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках культурної спадщини» (реєстр. № 5679), поданий народними депутатами України Подоляк І.І., Єленським В.Є. та іншими народними депутатами України та «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам'яток, історичних ареалів населених місць» (реєстр. № 5679-1), поданий народним депутатом України Тарутою С.О.

Законопроектом (реєстр. № 5679) пропонується внести зміни до законів України «Про охорону культурної спадщини» та «Про рекламу», відповідно до яких, пропонується заборонити розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини, на території зони охорони пам’ятки культурної спадщини, на об’єкті, включеному до Списку історичної спадщини ЮНЕСКО, в його охоронній (буферній) зоні (за винятком розміщення афіш культурних заходів). Натомість розміщення зовнішньої реклами  в історичному ареалі населеного місця здійснюватиметься на підставі дозволу, оформленого за участі відповідного органу культурної спадщини.

Поряд з тим, змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про охорону культурної спадщини» пропонується передбачити накладення штрафу у розмірі 1200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з розрахунку за кожний квадратний метр площі встановленої одиниці зовнішньої реклами у разі порушення вимог до розміщення зовнішньої реклами на пам’ятці культурної спадщини (зміни до статті 92 КУпАП та статті 44 Закону).

Альтернативним законопроектом (реєстр. № 5679-1) пропонується шляхом внесення змін до законів України «Про охорону культурної спадщини» та «Про рекламу» заборонити розміщення зовнішньої реклами: на пам’ятках національного значення та місцевого значення, в межах зони охорони цих пам’яток; охоронюваних археологічних територіях, у межах історичних ареалів населених місць України, занесених до Списку історичних населених місць України.

Також пропонується встановити відповідальність юридичних осіб за порушення таких заборон у вигляді штрафу та підвищити розмір фінансових санкцій за інші види порушень законодавства про охорону культурної спадщини.

Проаналізувавши законопроекти,  члени Комітету вважають за доцільне рекомендувати Верховній Раді України проекти Законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках культурної спадщини» (реєстр. № 5679) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам'яток, історичних ареалів населених місць» (реєстр. № 5679-1) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект реєстр. № 5679 за результатами розгляду в першому читанні доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, а законопроект  реєстр. № 5679-1 врахувати при доопрацюванні законопроекту № 5679.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проекти Постанов Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цих питань, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                      А.Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12