До реєстр. № 6257 від 28.03.2017 р. ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 07 червня 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо термінів обрання запобіжного заходу по категоріям справ віднесеним до підслідності Національного антикорупційного бюро України» (реєстр. № 6257 від 28.03.2017 р.), поданий народним депутатом України                             Березою Б.Ю.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 186 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) новою частиною другою, відповідно до якої передбачається необхідність прийняття та розгляду слідчим суддею, судом клопотання про застосування запобіжного заходу щодо затриманої особи, підозрюваної, обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, у робочий та неробочий час, включаючи вихідні та святкові дні.

Проаналізувавши законопроект, народні депутати України – члени Комітету вважають, що запропоновані автором доповнення до статті 186 КПК                є недоцільними, оскільки в чинному кримінальної процесуальному законодавстві встановлені достатні гарантії щодо розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу щодо осіб, підозрюваних, обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, віднесеного, у тому числі, і до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Крім цього, запропоновані зміни є дискримінаційними щодо розгляду клопотань про застосування запобіжного заходу стосовно осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчинення кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності інших правоохоронних органів, а не лише Національного антикорупційного бюро України, зокрема, щодо злочинів проти життя та здоров’я особи, волі людини тощо.

Також, запропоновані зміни не передбачають у такий же спосіб розгляду клопотання підозрюваного, обвинуваченого, його захисника про зміну запобіжного заходу, що нівелює засади рівності сторін кримінального процесу та презумпції невинуватості.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що запропонований законопроект доцільно відхилити, оскільки він не поліпшує завдання кримінального провадження і не сприяє підвищенню рівня боротьби з корупцією.

Експерти Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України та науковці Інституту законодавства Верховної Ради України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка висловлюють низку суттєвих зауважень до законопроекту та вважають його прийняття недоцільним.

З огляду на зазначене, Комітет прийняв рішення  рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо термінів обрання запобіжного заходу по категоріям справ віднесеним до підслідності Національного антикорупційного бюро України» (реєстр. № 6257) за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                          А. Кожем’якін

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12