До реєстр. № 6430 від 10.05.2017р.

 


 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

         Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 21 червня 2017 року розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» (реєстр. № 6430 від 10.05.2017р.), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про Державне бюро розслідувань», а саме:

- статтю 6 доповнити частиною 2, визначивши, що нормативно-правові акти Державного бюро розслідувань (далі - ДБР) підлягають державній реєстрації Міністерством юстиції України;

- внести зміни до частини 1 статті 13, закріпивши вимоги до директорів територіальних органів та керівників підрозділів центрального апарату ДБР;

- частину 4 статті 14 викласти в новій редакції, зазначивши, що на осіб рядового і начальницького складу ДБР поширюється статут Національної поліції;

- доповнити Закон України «Про Державне бюро розслідувань» новими  статтями 14-1 «Спеціальні звання осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань» та 14-2 «Присяга осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань»;

- частину 1 статті 24 доповнити новими абзацами, закріпивши вимоги до працівників підрозділів внутрішнього контролю ДБР;

- статтю 25 викласти в новій редакції, закріпивши положення про дисциплінарну відповідальність працівників ДБР;

- пункт 4 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» викласти в новій редакції, зазначивши, що ДБР починає свою діяльність у частині здійснення досудового розслідування та оперативно-розшукової діяльності з дня сформування слідчих та оперативних підрозділів не менше як на 50 відсотків.       

Народні депутати України – члени Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримуючи нагальну необхідність удосконалення положень чинного Закону України «Про Державне бюро розслідувань» та врегулювання проблемних питань діяльності ДБР вважають, що запропоновані проектом зміни не повною мірою долають законодавчі перешкоди для повноцінного початку функціонування Бюро та належного виконання покладених на нього завдань.

Зокрема, під час обговорення проекту було зазначено про недоцільність закріплення спеціальних звань рядового та начальницького складу ДБР на рівні закону та наголошено на труднощах правозастосування норми, котра визначає момент початку здійснення ДБР функцій досудового слідства та оперативно- розшукової діяльності.

Крім того, не врегульованим залишається питання передачі до ДБР матеріалів кримінальних проваджень, заяв, повідомлень про кримінальні правопорушення тощо.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши проект висловлює низку суттєвих зауважень до нього та вважає за можливе прийняття проекту у першому читання за основу за умови урахуванням висловлених пропозицій.

З огляду на зазначене, Комітет рекомендує Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» (реєстр. № 6430) за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

Доповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12