До реєстр. № 5205 від 30.09.2016 р.


  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 У Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» (реєстр. № 5205), поданий народним депутатом України Яценком А.В.

Законопроектом пропонується доповнити частиною четвертою статтю 286 Кримінального кодексу України, якою передбачено відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом перебуваючи у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, якщо це заподіяло потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження. Санкції нової частини передбачають покарання від штрафу (4000 – 6000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) до обмеження волі на строк до 3 років. Тобто розміри покарань частини 4 статті 286 аналогічні розмірам покарань частини 1 статті 286. Отже, посилення кримінальної відповідальності фактично відсутнє.

Слід зауважити, що в КК України визначено загальні правила притягнення осіб до кримінальної відповідальності за злочини, вчинені в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Так, пунктом 13 частини першої статті 67 КК України вчинення злочину особою, яка перебуває в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, визначено як обставину, яка обтяжує кримінальне покарання.

Крім того, проектом пропонується посилити кримінальну відповідальність, якщо потерпілому було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження. Але якщо такі дії призвели до смерті потерпілого, то ця кваліфікуюча ознака в проекті не передбачена.

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» (реєстр. № 5205) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити.

Висновок Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

 

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12