До реєстр. № 6353 від 12.04.2017 р.
Верховна Рада України

 

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку запобігання та протидії дискримінації в Україні» (реєстр. № 6353), поданий народними депутатами України Кожем’якіним А.А., Паламарчуком М.П., Безбахом Я.Я. та іншими народними депутатами України. 

Проектом передбачається внесення змін до статті 64 Кримінального кодексу України, за якою довічне позбавлення волі не буде застосовуватись до жінок, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, а також  фрагментарні зміни до  законів України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та «Про засади запобігання і протидії дискримінації в Україні»  з тим, щоб підкреслити відсутність дискримінації при застосуванні до жінок інших правил щодо різних видів та розмірів кримінальних покарань, порядку їх виконання та відбування.

          Головне науково-експертне управління вважає за доцільне повернути проект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

          Необхідно зазначити, що встановлюючи заборону застосування такого виду кримінального покарання як довічне позбавлення волі до жінок, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, держава тим самим  допускає елементи гендерної нерівності у деяких, визначених законом випадках, зважаючи на  природні анатомо-фізіологічні відмінності між чоловіком і жінкою, а також психофізіологічні властивості жінки та її уразливість у взаємодії з оточуючим світом.

         Водночас, внесення змін до законів України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та «Про засади запобігання і протидії дискримінації в Україні» дозволить не вважати дискримінацією за ознакою статі чи наданні необгрунтованих переваг, застосування до жінок інших правил щодо встановлення різних видів та розмірів кримінальних покарань, порядку їх виконання та відбування.

Зважаючи на актуальність проекту, з метою сприяння захисту прав і законних інтересів засуджених жінок, членів їх сімей, гуманізації порядку притягнення жінки до кримінальної відповідальності, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді  за результатами розгляду в першому читанні законопроекту реєстр. № 6353 прийняти його за основу.

Співдоповідачем з цього законопроекту на засіданні Верховної Ради  визначено народного депутата України Мірошниченка Юрія Романовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління  просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12