До реєстр. № 6588 від 15.06.2017 р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 У Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства» (реєстр. № 6588), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є повна імплементація в чинне законодавство України положень Конвенції Ради Європи про захист дітей від  сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

 Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, а також законів України «Про охорону дитинства» та «Про захист суспільної моралі».

До КК України пропонується внести низку змін з метою встановлення кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з сексуальною експлуатацією дітей до статей: 67 "Обставини, які обтяжують покарання", у 153 статті змінюється назва "Насильницькі дії проти статевої свободи і статевої недоторканості особи, вчинені неприродним способом", 154 "Примушування до вступу в статевий зв’язок", 156 "Розбещення неповнолітніх", 301 "Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів" та 303 "Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією".

А також, КК України пропонується доповнити новими статтями:

·              156-1 "Домагання дитини";

·              301-1 "Свідоме одержання доступу до дитячої порнографії, пропонування або надання доступу до дитячої порнографії, придбання, виготовлення, володіння дитячою порнографією без мети збуту";

·              302-2 "Проведення видовищного заходу порнографічного характеру".

До КПК України пропонується внести зміни до:

-         Статей 224 та 226 щодо правил допиту малолітнього або неповнолітнього;

-         В статті 227 розширюється коло законних представників малолітнього або неповнолітнього.

Зміни до Закону України «Про охорону дитинства» полягають у встановленні заборони особам, які були засуджені за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи або мають непогашену чи не зняту судимість працювати у контакті з дітьми.

ГНЕУ висловлює ряд зауважень, наголошуючи, що при приведенні національного законодавства у відповідність до міжнародних договорів недоцільно вдаватись до дослівного відтворення формулювань того чи іншого припису. При підготовці імплементаційних приписів необхідно враховувати особливості національної системи законодавства та зміст уже існуючих правових норм.

 

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства» (реєстр. № 6588) прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

 

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                             А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12