До реєстр. № 5662 від 19.01.2017р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народним депутатом України Македоном Ю.М. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення у відповідність із Конституцією та законами України окремих положень діяльності органів досудового розслідування» (реєстр. № 5662).

Проектом пропонується внести зміни до частини 20-1 розділу 11 перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України, замінивши дату закінчення повноважень органів, які на сьогоднішній день здійснюють спеціальне досудове розслідування, до початку функціонування органів, яким законом будуть передані відповідні функції.

Також пропонується внести зміни до статті 5 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції», врегулювавши дію цієї статті з процесуальним законодавством.

Метою законопроекту є надання можливості здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження щодо осіб, які переховуються від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно якого наявні фактичні дані, що вони перебувають за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

Проаналізувавши законопроект народні депутати – члени Комітету зазначили, що він має ряд застережень, зокрема:

-  запропоновані у проекті зміни до пункту 20-1 Перехідних положень КПК втратили свою актуальність, адже на підставі Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження» від 16.03.2017 р. № 1950-VIII до зазначеної норми КПК було внесено зміни, якими встановлено, що спеціальне досудове розслідування здійснюється тимчасово, але не пізніше дня початку діяльності Державного бюро розслідувань (опублікування у газеті "Урядовий кур’єр" відповідного повідомлення його керівником);

-  юридично некоректною є пропозиція проекту поширити дію статті 5 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної організації» на осіб, «стосовно яких наявні фактичні дані, що вони перебувають на тимчасово окупованій території України», адже цей Закон визначає заходи правового реагування лише в районі проведення антитерористичної операції (спрямований на забезпечення доступу громадян та юридичних осіб до суду). Натомість відповідні заходи правового реагування на тимчасово окупованій території визначаються Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

З огляду на зазначене, члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити законопроект.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України додержується такої ж думки.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12