До реєстр. № 7023 від 10.08.2017 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини)» (реєстр. № 7023), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроект розроблений з метою удосконалення правових засад діяльності Національної поліції, приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини.

Зазначеної мети пропонується досягнути шляхом внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» щодо включення до обов’язків поліцейського обов’язку інформування центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про кожний випадок затримання або адміністративного арешту особи; надання затриманій особі можливості негайного повідомлення про своє затримання; негайного виклику медичних працівників та письмового повідомлення керівника і відповідного прокурора у всіх випадках завдання особі тілесних ушкоджень, поранення та/або настання смерті, що сталися внаслідок застосування поліцейськими заходів примусу. Окрім цього, законопроектом пропонується включити у щорічний звіт про діяльність поліції статистичні та аналітичні дані щодо притягнення поліцейських до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Генеральна прокуратура України зазначила про необхідність доопрацювання законопроекту, зокрема в частині узгодження його з нормами статті 37 Закону України «Про Національну поліцію».

Міністерство внутрішніх справ України та Міністерство юстиції України підтримують норми законопроекту.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку зазначив, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства, проте, редакція проекту встановлює можливість виклику медичних працівників за вимогою такою особи або за наявності ознак розладу здоров’я, що в свою чергу створює ризик недотримання законної вимоги затриманого на виклик медичних працівників та складність практичного доведення вчинення поліцейським такого порушення.

В ході обговорення народними депутатами України – членами Комітету зосереджено увагу на тому, що норми законопроекту спрямовані на підвищення стандартів у сфері захисту прав людини, а більшість зауважень вбачаються слушними і можуть бути враховані при підготовці до другого читання.

Проаналізувавши законопроект, звернувши увагу на актуальність урегулювання правових основ діяльності Національної поліції України у частині застосування сили, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                             А.А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12