До реєстр. № 7343 від 28.11.2017 р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 17 січня 2018 року проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору)» (реєстр. № 7343), поданий народними депутатами України Левченком Ю.В., Іллєнком А.Ю. та іншими народними депутатами України.

Законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за правопорушення, яким є публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні, шляхом встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як геноциду українського народу.

Для досягнення цієї мети пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 4421 «Публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні, як геноциду українського народу», в якій передбачається кримінальна відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні, як геноциду українського народу, а так само виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням, а також якщо ті самі дії, вчинені службовими особами або якщо вони вчинені повторно. Повноваження щодо провадження досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо таких злочинів запропоновано покласти на слідчих органів безпеки.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

В ході обговорення народними депутатами України – членами Комітету зосереджено увагу на тому, що в сучасних умовах безперечно є необхідність захисту національних інтересів, в тому числі щодо недопущення впливу пропагандистських перекручувань історичних фактів та заперечення як геноциду українського народу, так і інших таких незаперечних історичних фактів, як голокост (геноцид єврейського народу) та геноцид кримськотатарського народу при депортації кримських татар у 1944 році.

Положення зазначеного законопроекту є майже аналогічними положенням вже розглянутого Комітетом законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору, Голокосту, геноциду кримськотатарського народу) (реєст. № 4120), який врегульовує ширше коло суспільних відносин, отримав позитивний висновок Комітету та направлений на розгляд Верховної Ради України в першому читанні.

В ході дискусії було зазначено, що вищезазначені законопроекти мають ряд недоліків та потребують удосконалення, зокрема щодо:

- доопрацювання в частині забезпечення доказування об’єктивної сторони запропонованого суспільно небезпечного діяння, як важливого показника ступеня суспільної небезпеки злочинного діяння та характеру заподіяної шкоди об’єкту кримінально-правової охорони;

- необхідності перегляду санкцій частини 1 та частини 2 статті 442-1 КК України, оскільки, по перше, у редакціях проектів пропонується передбачити однакові покарання у виді позбавлення волі на строк до п’яти років, а по друге, встановлення санкцій у виді позбавлення волі на певний строк за вказані в законопроектах діяння вбачається невиправданим, що підтверджується також позицією Венеціанської комісії, Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Європейського суду з прав людини.

Генеральна прокуратура України вважає, що публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років не можна розглядати як злочин, оскільки воно само по собі не становить суспільної небезпеки, необхідної для визнання діяння злочинним.

Проаналізувавши законопроект, погоджуючись з тим, що Голодомор 1932–1933 років є історичним фактом, який завдав непоправних втрат українському народові, а заперечення цих історичних подій є неприпустимим, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Поряд з тим, Комітет рекомендує Верховній Раді України цей законопроект розглянути комплексно та одночасно з проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору, Голокосту, геноциду кримськотатарського народу)» (№ 4120 від 19.02.2016 р.), який спрямований на врегулювання майже аналогічних суспільних відносин.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

Голова Комітету                                                             Кожем’якін А.А.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12