До реєстр. № 2930 від 21.05.2015 р.                                                                                          Верховна Рада України

 

  Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав людини у кримінальному судочинстві» (реєстр. № 2930), поданий народними депутатами України Немирею Г.М., Рабіновичем В.З. та іншими.

Зазначеним проектом пропонується внести зміни до:

- статей 433 та 442 Кримінального процесуального кодексу України, якими передбачено, що суд касаційної інстанції має право розглядати питання обрання чи продовження запобіжного заходу при скасуванні судового рішення і призначенні нового розгляду в суді першої чи апеляційної інстанцій;

- статей 526 та 531 КПК, щоб спростити механізм відновлення матеріалів кримінального провадження та дозволити вносити заяви про відновлення кримінального провадження до того суду, до якого передано підсудність у вказаній справі;

- статті 1 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції», якими передбачити, що незалежно від того, чи достатньо поданих учасниками процесу документів і матеріалів для здійснення процесуальних дій, суд, якому визначена підсудність справи, повинен здійснити вказані дії та ухвалити відповідне судове рішення.

           Проаналізувавши законопроект, члени Комітету зазначили, що запропонований у проекті підхід суперечить частині третій статті 531 КПК, відповідно до якої за недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження суд ухвалою закриває розгляд заяви про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження і роз’яснює учасникам судового провадження право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів.

           До того ж, фактичне зобов’язання суду здійснювати процесуальні дії лише за документами, поданими учасниками процесу (у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої підсудності), порушує право кожного на справедливий судовий розгляд. За таких умов можливе зловживання з боку учасників процесу, які умисно можуть приховувати дані, що мають істотне значення для цього провадження.

 

Такої ж думки додержується і Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України.

З огляду на зазначене члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також пропонує повернути законопроект на доопрацювання.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначеного Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, з питань бюджету, з питань правової політики та правосуддя  та з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                  А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                           2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12