До реєстр. № 6626 від 22.06.2017 р.
Верховна Рада України

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 28 лютого 2018 року (протокол №84) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України Про «Національну поліцію» щодо окремих повноважень поліції» (реєстр. № 6626), поданий народними депутатами України Котвіцьким І.О., Геращенком А.Ю. та іншими народними депутатами України. 

Метою законопроекту є наділення підрозділів поліції необхідними повноваженнями в сферах дорожнього патрулювання, тимчасового затримання та обліку транспортних засобів для більш ефективного виконання покладених на них завдань.

Законопроектом пропонується внести наступні зміни до Закону України «Про Національну поліцію»:

доповнити пункт 10 частини 1 статті 23, розширивши перелік місць для забезпечення органами Національної поліції публічної безпеки і порядку місцями, що не вважаються публічними, але в яких поліція фактично забезпечує публічну безпеку і порядок за допомогою автомобільного патрулювання (автомагістралі та вулично-дорожня мережа);

доповнити пункт 11 частини 1 статті 23, розширивши повноваження співробітників поліції щодо тимчасового затримання транспортних засобів;

доповнити пунктом 14 1 статтю 26, що передбачає можливість поліції формувати власні бази даних (банки) з даними транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які тимчасово перебувають на території України, використовуючи як наявну інформацію, так і отримані від органів доходів і зборів дані в порядку, погодженому з ними на основі спільних підзаконних нормативно-правових актів, які мають бути розроблені у тримісячний строк після прийняття законопроекту.

Проаналізувавши положення законопроекту народні депутати України – члени Комітету відзначають, що потребує врегулювання питання перебування на території України транспортних засобів з іноземною реєстрацією, а також законодавчого врегулювання реформування Національної поліції, тому підтримують норми проекту щодо створення баз даних транспортних засобів з іноземною реєстрацією та розширення повноважень поліції в рамках здійснення патрулювання. Проте, під час обговорення було зосереджено увагу на тому, що норми законопроекту потребують деяких уточнень щодо створення баз даних та порядку тимчасового затримання транспортних засобів.

З огляду на вищезазначене, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з врахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Міністерство юстиції України наголошує на необхідності доповнення законопроекту принципом автоматичного обміну інформацією між митними органами та органами з безпеки дорожнього руху.

Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція підтримує норми законопроекту, надаючи пропозиції щодо його удосконалення.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, проект Постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12