До реєстр. № 7245 від 27.10.2017 р.

  Верховна Рада України

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 14 березня 2018 року (протокол №85) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 7245), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є удосконалення порядку створення й організації діяльності громадських формувань в рамках здійснення ними охорони громадського порядку та державного кордону.

Законопроектом пропонується внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» з питань:

утворення громадських формувань у населених пунктах у межах контрольованих прикордонних районів у складі від 5 осіб;

спрощення порядку погодження статутних документів громадських формувань, які визначили собі завдання щодо участі в охороні державного кордону в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць та ділянок відповідальності підрозділів Державної прикордонної служби;

надання прав територіальним органам Національної поліції України та органам Державної прикордонної служби України подавати заяву до суду щодо примусового припинення діяльності громадського формування в разі бездіяльності або порушення ним вимог чинного законодавства;

уточнення порядку створення громадських формувань, виходячи із потреби і можливості реалізації тих чи інших завдань, відповідно до законодавства;

додаткового визначення кола уповноважених службових осіб, яким дозволено давати конкретні доручення членам громадського формування;

розширення повноважень територіальних органів Національної поліції та органів Державної прикордонної служби України щодо стимулювання та відзначення найбільш активних громадян України.

Проаналізувавши положення законопроекту, народні депутати України – члени Комітету відзначають, що запропоновані зміни до законодавства є актуальними в сучасних умовах необхідності забезпечення безпеки держави і особливо в її прикордонних районах, а тому вдосконалення законодавчого врегулювання питань створення, функціонування, заохочення та контролю діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону з боку держави вбачаються доцільним.

В ході обговорення було акцентовано увагу на тому, що норми законопроекту не розширюють повноважень членів зазначених громадських формувань щодо участі охорони громадського порядку і державного кордону, в тому числі щодо використання зброї та спеціальних засобів, проте, удосконалюють питання організації спільної діяльності з правоохоронними органами.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції встановив відсутність корупціогенних факторів.

Міністерство внутрішніх справ України та Державна прикордонна служба висловлюють підтримку законопроекту.

Міністерство юстиції України та Генеральна прокуратура України у своїх висновках зазначили про відсутність зауважень до запропонованих норм.

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з врахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

З огляду на вищезазначене, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу та в цілому.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та інші необхідні матеріали, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12