До реєстр. № 7507

  від 18.01.2018

 


     ВЕРХОВНА  РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 16 травня  2018 року (протокол №89) розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо зміни територіальної підсудності в окремих кримінальних провадженнях в умовах агресії Російської Федерації)» (реєстр. № 7507), поданий народними депутатами  Лапіним І.О., Антонищаком А.Ф., та іншими.

Проектом пропонується доповнити Розділ ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України пунктом 20-2, згідно з яким:

-                   кримінальні провадження щодо обвинувачення учасників АТО у вчиненні злочинів на території проведення антитерористичної операції здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого зареєстрований обвинувачений (підсудний). У разі, якщо обвинувачений (підсудний) зареєстрований у населеному пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, кримінальне провадження здійснюється судом, який виконує функції суду, що знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території. Винятком з цього правила є низка злочинів, зокрема, проти основ національної безпеки України, підроблення документів, контрабанда тощо;

-                   кримінальні провадження щодо обвинувачення осіб, які не є учасниками АТО і не брали участі у бойових зіткненнях, у вчиненні низки злочинів здійснюють місцеві суди, утворені у місті Києві та Київській області, перелік яких визначається Головою Верховного Суду. Мова йде про такі злочини, передбачені Кримінальним кодексом України, як: стаття 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); стаття 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); стаття 110-2 (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України); стаття 111 (Державна зрада); стаття 113 (Диверсія); стаття 114 (Шпигунство); стаття 114-1 (Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) та ін.

Головне науково-експертне управління зазначає, що внесення змін до розділу ХІ КПК є некоректним, адже перехідні положення закону застосовуються задля врегулювання відносин, пов’язаних з переходом від правового регулювання, яке існувало до прийняття нового закону, до правового регулювання, яке запроваджується цим законом, при цьому запропоновані у проекті норми не спрямовані на вирішення цих питань. До того ж, особливості правового регулювання кримінального судочинства в районі проведення АТО визначаються Законом України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» і пропонує за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити,

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету зазначили практичну потребу в запропонованих змінах до КПК, це сприятиме відправлянню неупередженого правосуддя, а також дозволить уникнути незаконного впливу на суддів задля забезпечення винесення того чи іншого рішення щодо окремих категорій кримінальних проваджень та ухвалили рішення («за» - 13 голосів) рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в першому читанні за основу.

         Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

         Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                        А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                           2

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12