До реєстр. № 8305 від 19.04.2018 р.

  

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 04 липня 2018 року (протокол № 93) проект Закону України «Про внесення змін до статті 167 Кримінального кодексу України щодо зловживання опікунськими правами» (реєстр. № 8305), поданий народними депутатами України Котвіцьким І.О. та Безбахом Я.Я.

Законопроект розроблено з метою  вдосконалення норми, що передбачає кримінальну відповідальність за зловживання опікунськими правами, передбачену статтею 167 Кримінального кодексу України.

Для реалізації зазначеної мети пропонується внести зміни до статті 167 Кримінального кодексу України, якими посилюється кримінальна відповідальність за зловживання опікунськими правами та встановлюється кримінальна відповідальність за зловживання опікунськими правами, яке вчинено щодо двох або більше потерпілих, або таке, що заподіяло потерпілому майнову шкоду у великих та особливо великих розмірах. Також статтю 167 Кримінального кодексу України пропонується доповнити приміткою, в якій конкретизується визначення великого та особливо великого розміру майнової шкоди.

 Проаналізувавши законопроект, народні депутати України – члени Комітету, погоджуючись з існуванням в Україні проблеми зловживання опікунськими правами, відмітили, що з наданням опікунам та піклувальникам відповідних повноважень існують випадки використання повноважень усупереч правам та законним інтересам підопічних задля власної вигоди. Подібні зловживання заподіюють істотну шкоду підопічним, зокрема порушуються як майнові, так і немайнові їх права та законні інтереси.

Міністерство юстиції України та Національна поліція України не мають зауважень до зазначеного проекту Закону України.

Генеральна прокуратура України, погоджуючись з необхідністю удосконалення законодавства в частині встановлення відповідальності за зловживання опікунськими правами, висловила ряд пропозицій та зауважень, які можуть бути враховані при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції дійшов висновку, що в законопроекті не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

У висновку Комітету Верховної Ради України з питань бюджету зазначено, що законопроект має опосередкований вплив на показники державного бюджету (може призвести до збільшення доходів та видатків державного бюджету залежно від виявлених правопорушень).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Проаналізувавши законопроект Комітет (одноголосно) ухвалив рішення  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до статті 167 Кримінального кодексу України щодо зловживання опікунськими правами»                               (реєстр. №8305) прийняти за основу.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління  просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                           А. Кожем’якін

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12