До реєстр. № 8542 від 02.07.2018 р.


 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Відповідно до статті 16 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто на своєму засіданні 04 липня 2018 року (протокол № 93) проект Закону України «Про виконання Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року» (реєстр. № 8542), поданий Президентом України П. Порошенком.

Даний законопроект розроблено з метою законодавчого врегулювання особливостей виконання Угоди в Україні, зокрема, в частині визначення процесуального порядку виконання запиту компетентного органу Королівства Нідерландів про забезпечення участі особи як обвинуваченого у судовому провадженні на території Королівства Нідерландів у режимі відеоконференції, а також врегулювання порядку реалізації права особи на захист у суді Королівства Нідерландів.

Для досягнення мети, а саме імплементації положень Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року, у національне законодавство України шляхом визначення порядку співробітництва та забезпечення необхідного рівня взаємодії між компетентними органами України та Нідерландів задля ефективного переслідування та засудження осіб, винних у збитті літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року, сприяння забезпечення дотримання прав таких осіб на справедливий суд та на правову допомогу, розроблений зазначений проект Закону, який складається з преамбули та п’яти статей.

Законопроектом пропонується наступне:

визначити порядок здійснення міжнародного співробітництва у рамках Угоди;

встановити положення щодо врегулювання процесуальних питань, пов’язаних з переданням кримінального провадження з України до Королівства Нідерландів;

передбачити процесуальний порядок виконання в Україні відповідного запиту;

доповнити розділ ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України новим пунктом щодо проведення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва відповідно до Угоди;

передбачити вказівку на порядок застосування положень Кримінального процесуального кодексу України до кримінальних проваджень щодо злочинів, зазначених в Угоді, з урахуванням положень пункту 4 § 2 розділу 4 Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів".

Правовою підставою розробки проекту акта є частина сьома статті 9 Закону України «Про міжнародні договори України», якою передбачено, що, якщо на ратифікацію подається міжнародний договір, виконання якого потребує прийняття нових або внесення змін до чинних законів України, проекти таких законів подаються на розгляд Верховної Ради України разом з проектом закону про ратифікацію і приймаються одночасно.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

З огляду на зазначене та актуальність законопроекту, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ухвалив рішення (одноголосно) рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проекту Закону України «Про виконання Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року» (реєстр. № 8542), прийняти за основу та в цілому як Закон.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А. Кожем’якіна.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України просимо розглянути.

 

Просимо розглянути. 

 

 

Голова Комітету                                                                 А. Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12