17 квітня відбулася зустріч Голови Комітету Андрія Кожем'якіна з Головою Офісу Ради Європи в Україні, Послом Владіміром Рістовскі

19 квітня 2013, 14:46

Зустріч Голови Комітету Андрія Кожем’якіна з Головою Офісу Ради Європи в Україні, Послом Владіміром Рістовскі

17 квітня відбулася зустріч Голови Комітету Андрія Кожем’якіна з Головою Офісу Ради Європи в Україні, Послом Владіміром Рістовскі.

Пан Посол поінформував Голову Комітету про проект "Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні". Метою цього проекту є підвищення ефективності системи кримінальної юстиції в Україні відповідно до європейських стандартів. Як зазначив В. Рістовскі, основними завданнями зазначеного проекту є: сприяння практичному застосуванню нового Кримінального процесуального кодексу і розвитку нової інституційної ролі та потенціалу органів прокуратури; надання правової експертної допомоги і сприяння у розробці нової редакції Закону України «Про прокуратуру» та Закону «Про Державне бюро розслідувань», а також роботи працівників правоохоронних органів за європейськими стандартами у повсякденній роботі на базі нового КПК.

Окрім цього, за словами пана Посла, Радою Європи розглядається можливість надання допомоги в активізації боротьби з корупцією, а саме при підготовці змін до антикорупційного законодавства та запровадження норм кримінальної відповідальності юридичних осіб.

Голова Комітету поінформував гостей про предмети відання Комітету, наголосивши, що пріоритети у роботі Комітету спрямовані на те, «щоб Україна крок за кроком йшла до Європи».

У зв’язку з цим А. Кожем’якін звернув увагу на підготовку Комітетом до розгляду Верховною Радою України законопроектів реєстр. № 2802 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією» та реєстр. №2803 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України)», що були підготовлені робочою групою, до складу якої увійшли представники чотирьох парламентських фракцій:   Партії Регіонів,  Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Політичної партії "УДАР" Віталія Кличка та Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Голова Комітету наголосив, що новий КПК є прогресивним, хоча на мають місце недоліки у його практичному застосуванні, а тому Комітетом ведеться робота з його вдосконалення.

А. Кожем’якін звернувся до Посла з проханням надати інформацію про досвід реформування правоохоронних органів, зокрема прокуратури, в інших країнах.

Пан Посол заявив, що офіс Ради Європи особливо зацікавлений у співпраці на тих напрямках, де нема порозуміння між представниками влади та опозиції. Особлива увага зверталася на те, чи беруть участь Члени Комітету та представники його секретаріату в роботі Робочої групи при Адміністрації Президента, яка працює над підготовкою нових Законів України «Про прокуратуру» та «Про Державне бюро розслідувань».

Наприкінці зустрічі учасники висловили вдячність один одному та наголосивши на важливості підтримання започаткованого діалогу, домовилися про проведення робочої зустрічі всіх зацікавлених в підготовці зазначених законопроектів сторін за сприяння Офісу Ради Європи в Україні.