Голова Комітету А.А. Кожем'якін направив Генеральному прокурору України В.П. Пшонці телеграму з приводу незаконного обмеження працівниками міліції та військовослужбовцями внутрішніх військ МВС України конституційних гарантій громадян на свободу пересування

19 грудня 2013, 17:13

У зв’язку зі зверненням до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності громадян України, науковців, державних службовців, військовослужбовців, народних депутатів України з приводу незаконного обмеження внутрішніми військами їх конституційних гарантій щодо свободи пересування у центральній частині міста Києва, Голова Комітету А.Кожем’якін звернувся до Генерального прокурора України щодо вжиття термінових заходів реагування з метою припинення порушень конституційних прав громадян на свободу пересування.

У цьому зверненні, зокрема, зазначено, що згідно з статтями 3 та 33 Конституції України громадянам України гарантовано свободу пересування.

Водночас встановлено, що без повідомлення громадськості центральні квартали м. Києва у яких проживають кияни та розміщені будівлі парламенту і  уряду  заблоковані внутрішніми військами та військовою технікою міністерства оборони України, що є грубим порушенням статті 17 Конституції України згідно з якою Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян.

Це призвело до того, що громадяни, державні службовці, науковці, військовослужбовці, народні депутати України не можуть вільно потрапити до місць свого постійного проживання, будинку парламенту, будинку Уряду, без пред’явлення солдатам внутрішніх військ службового посвідчення, або паспорта з відміткою постійного місця реєстрації.   

Такі дії військовослужбовців внутрішніх військ є окремими елементами їх повноважень в умовах військового чи надзвичайного стану, і не відповідає положенням статті 57 Конституції України відповідно до яких закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, мають бути офіційно доведені до відома населення, а ті акти, які не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

Згідно з Конституцією України свобода пересування може бути обмежена лише законом і в умовах воєнного чи надзвичайного стану (ст. 64 Конституції України), рішення про введення якого в Україні або в окремих її місцевостях може прийняти лише Президент з наступним затвердженням цих рішень Верховною Радою України (п. 21 частини першої ст. 106 Конституції України).

Відтак, відповідно до Конституції України, Закону України Про прокуратуругромадяни, які вважають, що їх гарантоване Конституцією України право на свободу пересування порушено, мають право звернутися до органів прокуратури з відповідними заявами щодо вчинення стосовно них злочину.