У КОМІТЕТІ ВІДБУЛОСЯ ОБГОВОРЕННЯ ЗАКОНОДАВЧИХ МЕХАНІЗМІВ ВДОСКОНАЛЕННЯ БОРОТЬБИ З БРАКОНЬЄРСТВОМ

04 квітня 2013, 17:32

У КОМІТЕТІ ВІДБУЛОСЯ ОБГОВОРЕННЯ ЗАКОНОДАВЧИХ МЕХАНІЗМІВ ВДОСКОНАЛЕННЯ БОРОТЬБИ З БРАКОНЬЄРСТВОМ

 

          Ініціатор проведення заходу – народний депутат Микола Томенко висловив вдячність Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за сприяння у проведенні заходу. Він підкреслив, що об’єднання

зусиль народних депутатів і громадськості сприятиме захисту довкілля, рослинного й тваринного світу.

          Микола Томенко зазначив, що ініційований ним та групою народних депутатів – представників усіх фракцій парламенту проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного та рослинного світу» (реєстр. №2503) дозволить суттєво вдосконалити законодавство в цій сфері.

Парламентарій нагадав, що два роки тому Верховна Рада ухвалила прогресивний закон, який заборонив ввезення, збут і зберігання браконьєрського знаряддя. Водночас, на його думку, нині профільним державним службам не вдається повністю проконтролювати виконання цих норм.

          Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного та рослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення водних ресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Андрій Тягнибок підкреслив, що народні депутати прагнуть більш ефективно протидіяти нищенню природного середовища. Він розповів, що нині найбільша проблема – це, те, що браконьєри розглядають незаконний вилов риби як бізнес. Також він А. Тягнибок звернув увагу на небезпеку вивозу щебеню й піску під час нересту риби, оскільки це причиняє надзвичайно велику шкоду  довкіллю, тваринному і рослинному світу.

          Голова громади рибалок Андрій Неліпа запропонував узагалі заборонити рекламу та розповсюдження браконьєрських знарядь в Інтернеті.

Насамкінець народний депутат Микола Томенко запропонував, щоб медіа підключилося до роз’яснювальної роботи по боротьбі з браконьєрством.

Також учасники заходу у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності змогли ознайомитися з вилученими знаряддями сучасного браконьєрства – різними види мереж, капканів, пасток, отрут і інших заборонених способів видобутку тваринного світу.