Стенограма засідання Комітету 11.11.2015

11 листопада 2015, 16:28

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності

від 11 листопада  2015 року

Веде засідання Голова Комітету КОЖЕМ'ЯКІН А.А.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, і іде у нас  Геращенко Антон Юрійович, підходить зараз, есемеску  він написав.  І у нас невеликий порядок денний такий оперативний. Якщо можна, подивіться, не заперечуєте, якщо ми відкриємо комітету, у нас є підстави законні це зробити.

Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Прошу опустити.   Павло Петрович, є?  Дякую вам.

І наступне питання – це  порядок денний, проект перед  вами. Будь ласка, подивіться. Значить, які умови? Умови в першу чергу те, що  ми, звичайно, маємо висновок.

Друге. Ми  маємо  інформацію, яка буде доповідатись доповідачами, якщо вони  змогли їх, ну як кажуть, подивитись. І є народні депутати, які є авторами законів цих. Але, на жаль, можливо, вони не прислали і не повідомили, і, можливо, їх не буде. Тому, будь ласка, по кожній ситуації давайте приймати рішення окремо. Добре?  Немає заперечень. Тому що, наприклад, якщо немає Надії Савченко, ну  тут об'єктивні причини, я можу сам  як співавтор цього  законопроекту доповім, а всі інші наші колеги, ну, хоча б приходили, щоб   ніхто не казав, що у нас тут на комітеті відбуваються не такі речі, як хотілось би комусь.

Які пропозиції щодо порядку денного? Колеги, якщо немає заперечень,   тому затверджуємо порядок денний.  

Хто – "за", прошу проголосувати. Дякую. Хто – "проти"?  Утримався? Рішення прийнято.

І, будь ласка,  папочка номер один. Проект Закону про внесення змін  до Кодексу України  про адміністративні правопорушення (щодо уточнення порядку  притягнення до адміністративної відповідальності за  правопорушення у сфери забезпечення безпеки дорожнього руху) (3130) Народні депутати: Король,  Соляр,  Развадовський, Мацола і інші, всі наші члени комітету.

Значить, висновок ГНЕУ приступній, але там  вони  напевно щось  не  зрозуміли і на доопрацювання нам рекомендують.

Віктор Миколайович, будь ласка.

 

КОРОЛЬ В.М.  Шановні колеги,  доброго дня. Ситуація яка? Що я зініціював  підняття  питання щодо більш справедливого підходу до порушників  Правил  дорожнього руху. Тобто  сьогодні  вже вступив в силу, коли порушення Правил  дорожнього руху будуть фіксуватись на відео, на фото і іншу таку. І я вніс пропозицію наступного плану. Щоб коротко  сказати, а в деталях ви подивитесь, що  не притягаються до адміністративної відповідальності водії, порушення  яких  зафіксовано в камерах, відео… ну технічними засобами, у разі, якщо вони встановлені і порушення зроблено на дорогах, які не відповідають стандартам України, дорожнім стандартам України.

Що я мав на увазі? Що наші дороги, на жаль, примушують багатьох водії об'їжджати  ями, пересікати сплошну, виїжджати на переїзди, коли горить червоний, а керуючий на переїзді показує: проїжджай, і машини  їдуть. А  камери це все фіксують. Тому при складанні протоколу про порушення потрібно вказати, що протокол складений і зафіксований на дорогах України, які відповідають  стандартам України. Якщо цього не буде… І люба людина може оспорити, бо у мене є фото  і відеозапис, да і ви самі знаєте. Ми зустрічалися з міністрами, які відповідають за  дорожній стан наших,  і вони кажуть, що  90 відсотків доріг не  відповідають жодним стандартам України.

 

_______________. (Не чути)

 

КОРОЛЬ В.М.  Ну,  так. Це ж я не взяв з голови.  

Тому як можна  штрафувати людину, яка мусить об'їхати яму, пересікти умовну лінію, яка мусить об'їхати, щоб попасти на переїзд, яка мусить  порушувати  завдяки тому, бо немає  де зупинки. І от моя ідея такова.

Але комітети, які  розглянули це протикорупційний,  антикорупційний, вони сказали, що тут є, можливо, корупційна складова, тому що не чітко  написано стандарти доріг України. Но я спеціально не брав, і ті люди, які підписались, мої колеги, ми зайшли на сайт, є спеціальний стандарт доріг і вулиць України. І там написано: воно повинно відповідати певним вимогам.  Якщо ця дорога є, на якій дозволено дорожній рух, то вона повинна відповідати  відповідним стандартам.

 

_______________. А якщо не відповідає?

 

КОРОЛЬ В.М.   А якщо не відповідає, і я порушив правила,  то я не несу відповідальності, бо там серед інших причин  повинно сказати, людина  все-таки… зафіксовано фото.  Якби  був  би це в режимі зупинення такого, я би пояснив, і він би сам став би  біля дороги, біля  ями і сказав, що неможна  їхати.

 

_______________. Відео є…

 

КОРОЛЬ В.М.    Відео є, що ти просто пересік. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте, щоб чітко…

 

КОРОЛЬ В.М.    Тому логіка  наступна.

Перше. Ми примушуємо наших державних службовців робити дороги відповідного стандарту, бо це безпека дорожнього руху. Люди розбиваються, ви знаєте чому. Не тільки  тому, що він лихий і не вміє управляти, а тому що він мусив об'їхати яму,  зіткнувся з зустрічним цим… Перше. Заставити їх  привести дороги і встановлювати  тільки оцю фіксацію на дорогах, які відповідають стандартам.  Бо любе обжалування у суді, скажуть: це не є дорога. Але в комітеті розглянули і пишуть, от вам дослівно, у кого немає. "Крім того, з метою уникнення корупціогенного фактору у запропонованому законопроекті необхідно чітко вказати, про які стандарти у законопроекті, а саме: конкретні  стандарти експлуатаційного стану доріг, експлуатаційного стану технічних засобів дорожнього руху, стандарти покриття проїзної  частини чи тощо". Це записано в  загальному слові  стандарти доріг і вулиць  України. У мене все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Вікторе Миколайовичу.

Колеги, для інформації, протоколу.  У нас прибув Дмитро Олексійович Шенцев, він присутній на комітеті. Це раз.

Друге. Будь ласка… Павло Петрович, питання?  Ні. Дякую. Якщо питань немає, будь ласка, хто бажає виступити?

Будь ласка,   Яків Якович Безбах.

 

БЕЗБАХ Я.Я.  Спасибо большое. Я поддерживаю целиком и полностью. Мне это нравится. И нравится вот еще почему? Потому что,   уже было сказано, повторяться не буду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яків Якович,  дякую.

Колеги, у зв'язку з тим, що  у нас  присутні, у нас в цьому  законопроекті  авторами є 9 народних депутатів, які представляють комітет, то я хотів би, ну, по-перше, підтримати, а по-друге, поставити питання… Ну, якщо нема запитань зараз до доповідача. І ми, в принципі, це обговорювали вже. Просто Павло… (Шум у залі)

Да, будь ласка, …………….

 

(?) КОСТЕНКО П.П.  Яким чином відбувається дорожній рух  нашими автомобільним, якщо вони не відповідають відповідним стандартам?

 

КОРОЛЬ В.М.  Це  запитання не до мене, а до "Укравтодору", яким чином вони не ставлять знак "Рух заборонено" чи "Дорога не відповідає", а перекладають всю відповідальність на водія: попав в яму, вискочив на зустрічну, збив на неосвітленій…

 

КОСТЕНКО П.П.  Нам треба ввести  законопроект, по якому заборонити рух по дорогам, які не відповідають мтандартам.

 

КОРОЛЬ В.М.    А я й кажу… (Шум у залі) Ні-ні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так це ж буде…

 

КОРОЛЬ В.М.   Я й кажу, що не будеш отримувати дохід, якщо дорога не відповідає. Крапка!

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, хто за те… Поступила пропозиція підтримати законопроект і під час розгляду… (Шум у залі)

 Да, будь ласка. Так Віктор Йосипович.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  (Не чути)

 

КОРОЛЬ В.М.   Я только "за".  Более того …

 

_______________. … вот в  сельской местности. Вот смотрите, тоже... здесь нужно обязательно "Укравтодор" такими законодательными актами, чтобы они ………….  У нас в сельской местности идет… Мы оптимизируем количество сельских школ, сокращаем, даем якобы им автобусы школьные. Только эти школьные автобусы ехать никуда

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микрофончик включите.

 

_______________.  ... потому что дороги сельские не сертифицированы, да? В тот населенный пункт, который есть, да! Детей перевозить  нельзя, а если он повез и, не дай Бог, что-то случается – ему срок сразу. Почему? Потому что он повез по нелицензированным дорогам. Лицензию получить не может.

У меня в округе, ну, он знает, у меня есть районы в ………. , к которым вот доехать не возможно, он полностью отрезан. Вот ездили все лето по полевым дорогам. Рейсовые автобусы, скорые помощи – все! Сейчас наступит зима…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хотів тільки сказати, що, Дмитро Олексійовичу, у нас є ще багато законів, до яких ви можете долучитися. Ну, просто ви там трошки пропустили. Всі покажіть, які ми авторами, у нас всі хороші закони.

 

 (?) КОРОЛЬ В.М.   Я хотел сказать, что это очень либеральный подход. Не вообще запретить, а только зафиксированный в фоторежиме, где человек не может оправдаться, и он …………. что это дорога.   А если бы мы пошли по другому пути, вообще запретить движение по этим, ну, вы понимаете, что было бы это.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Миколайович, дякую.

Колеги, хто за те, щоб рекомендувати Верховній Раді під час розгляду в першому читанні прийняти його за основу, прошу голосувати.

Хто – "за"? Добре. Дякую. Хто –  "проти"? Утримався – один. Ви записали?

Колеги, законопроект номер два. Проект Закону України про внесення  змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання). Колеги, я хотів би звернутись до вас перед тим, як… 3413.

Справа в тому, що цей законопроект підготувала разом з Новіковим і Фейгіним Надія. Вона його готувала там в Донецьку Ростовської області. Ми з нею, я з Новіковим постійно був на зв'язку. І Крулько і я.  Спочатку ми… Вона подала цей законопроект, ми його … Ще місяця два тому привезла, місяць тому. Ми його трошки, попросили, Надя, а, може, так от краще, щоб я звернувся до членів комітету, нас підтримують. Тут один день строку. Один день строку, да, зараховується за два в СІЗО для того, щоб не тримали і не робили, вибачте, цього, да, от зоопарку з цього місця, з СІЗО. Тобто вже… Росія не може п'ять років. Там цей законопроект, її оці однокамерниці, які з нею там, вони їй розказали, що там, ну, і адвокати, так вона мені писала в записці. Я її зараз не взяв цю записку, те, що вона мені написала. І там  вони, ніяк не може госдума це прийняти.

Я вважаю, що, якщо ми це розглянемо і якось проштовхнемо, це буде її моральний і такий, повірте мені, підтримка її. Тому що це її перший закон. І, якщо, перший проект, і, якщо це буде так, як вона мріяла і хоче, і просила в листі. Я просив, може, давай для якихось категорій конкретно зробити. Ні, вона жорстко наполягає, щоб всі без виключення. Тому він дуже короткий, не складний закон.

Да, будь ласка.    Микола…

Якщо немає заперечень, колеги, підтримаєте, да? Тобто тут ми вичитали з нею, там, Новіков приїжджав позавчора, віддав, ще раз нам розказав як він її, ну, що вони обговорювали. Тобто нормальна ситуація, під контролем.

Колеги, тому я хотів би поставити, хто за те, щоб, хто за те, щоб цей законопроект прийняти за основу, прошу голосувати, рекомендувати його.

Дякую. Хто утримався? Проти? Рішення прийнято.

Я вам вдячний за підтримку. Я обов'язково сьогодні скажу, що в комітет пройшло. Вона попросила інформувати Новікова і її як пройде комітет, як пройде зал. Ну, відслідковувати.

 

_______________. У мене до вас одне питання. А по справі Савченко є кримінальне провадження з нашої сторони про її незаконне, там, викрадення чи…?  Розслідується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа, є справа, вона тільки єдине фактова, вона в Службі безпеки України.

 

_______________. В СБУ?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В СБУ. Так. Да.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я чув. Я все чув. І єдине тільки він там не до кінця все сказав. Але я чекав, що він скаже, но… До речі, вся ця ситуація, що відбувається, якесь дежавю. Я там 3 роки провів під Печерським судом і все, що я бачу зараз там в залі… І, до речі, всі обличчя, всі обличчя хлопців, які мутузили нас, мені ребро цей… один, там…, ну, коли… всі вони на місці. Оці всі офіцери, там, тільки підвищені вже в цих погонах. Я до керівників добрався до їх, до керівників, до всіх керівників добрався ті, які нас, там знущались… а от до особового складу, ну, знаєте як, рука не піднімається, тому що вони виконавці, вибачте. Да.

Значить, третій законопроект. Проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заборони обмеження дорожнього руху під час проїзду окремих осіб, щодо яких здійснюється державна охорона". Тут у нас авторами Бондар Віктор і Яценко Антон. Ну, їх немає зараз.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає. Ну, там відхилити ГНЕУ. І мені хотілось би, щоб Антон нам… Ну, я не збираюсь цей законопроект відстоювати, ну, скажемо так, і вам апелювати. Але  я хотів би його все ж таки, наступний тиждень, через тиждень буде комітет, ми переговоримо. Добре? Немає заперечень?

 

_______________. Немає. Немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Проект Закону, подивіться, будь ласка, четвертий, – про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу щодо відповідальності за незаконний       видобуток корисних копалин місцевого значення (2192а). Народні депутати: Дзюблик, Кривенко і Мацола. О, Роман присутній! Роман, будь ласка. Да! Дзюблик сказав, що він… А, в нас є Роман. Будь ласка, автор!

 

МАЦОЛА  Р.М.  Ну, суть  питання….(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я… Колеги! Да, мікрофон, якщо можна, Роман, включіть, будь ласка. Будь ласка, які запитання до автора, одного з авторів?

Будь ласка, Яків Якович Безбах.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Андрей Анатольевич, я, честно говоря, не совсем вот понимаю, как мы будем считать  365 тысяч 400. Как мы это будем считать?  Ну, я  набрал, скажем, на 200 тысяч, на следующий день приехал, опять набрал. Кто, как будет производиться, я в законе не нашел.

 

МАЦОЛА  Р.М.  Ні, це стосується, Яків Якович, розумієте, того питання, коли ви відкрили… бачите на вашій території відкритий кар'єр промисловий, це просто стосується не тієї людини, яка набирає там мішок піску собі додому чи ще щось, це коли якісь недобросовісні люди відкрили  кар'єр і просто з того нічого не платять і на всіх мають….. Ну, розумієте! Тобто…

 

БЕЗБАХ Я.Я.   Роман Николаевич, я поддерживаю вашу идею, и я согласен. (Шум у залі)  Да.

Но вот я не могу понять, у нас строят завод там, скажем, кирпичный завод, роет ………………. Он там собрал на 200 тысяч и ушел. То есть, ушел без наказания.………..

 

МАЦОЛА  Р.М.   Дивіться, єсть… (Шум у залі) Ні, ну, мається на увазі, ні, ну, єсть слідство, коли воно веде і воно докаже, що ви нанесли шкоди на 300, тобто  на суму не менше там 360 тисяч гривень. Тобто це все прив'язано… Мені легше оперувати цифрами, чим неоподаткованими мінімумами. Тобто коли ви нанесли таку суму, тоді, якщо слідство докаже, тоді ви несете кримінальну відповідальність. Не докаже, то, ну… То значить, є штраф.

 

БЕЗБАХ Я.Я.  Я как бы не буду занимать время, хотя тут, в общем, есть……..

 

МАЦОЛА  Р.М.  Ну, це в першому читанні, розумієте? Всі ж можуть що?.. (Шум у залі) Це навіть не штраф, це… (Шум у залі) Все правильно! Тому що ми ж …

 

БЕЗБАХ Я.Я.  Мне кажется, все-таки целесообразно было запретить разработку и поставить точку.

 

МАЦОЛА  Р.М.  Ну, ви ж розумієте, що…

 

БЕЗБАХ Я.Я.   Потому что 265 тысяч 400 – сумма как бы понятная. Но как ее высчитать, что это будет именно  365 400 – вот вопрос.

 

МАЦОЛА  Р.М.   Яків Якович, нема проблеми, можемо  зробити 200. Тобто це є перше читання, це є наша пропозиція. Всі решта можуть сказати, не влаштовує 360, даємо 200, не  200 – 100, 500, тобто… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яків Якович, не разом кажіть. Ну, що ж ви так… по черзі.  Єдине, що питання у мене таке, Романе. Скажіть, будь ласка, а чому ми штрафи знижуємо?

 

МАЦОЛА  Р.М.   Ми не знижуємо штрафи. А ми залишаємо ту саму норму. Зараз воно тільки в адміністративних фактично іде… Ну, можна тільки адміністративно отримати покарання цієї лини, яка незаконно отримує, скажемо так, цей пісок чи це гравій, все решті. Ми пропонуємо просто її занести до загальнонаціонального.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, тут висновок є. У висновку чітко написано, таким чином при реалізації запропонованих змін покарання буде в десятки разів менше, ніж завданим злочином шкода, що в свою чергу порушить один з основних кримінально-правових принципів співрозмірності покарання  у вчиненому злочині, частина перша статті 65 Кримінального кодексу.

 

МАЦОЛА  Р.М.  Андрій Анатолійович, з чого цей висновок взяли. Ми взагалі не рухаємо поняття штрафів, взагалі ніякі.  Тому що зараз ми просто просимо додати, щоб це була відповідальність кримінальна ще додатково до того і все. Ми не рухаємо ні в прожитковий мінімум, нічого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, законопроектом пропонується встановити покарання у виді штрафу у розмірі від 6800 гривень до 11тисяч гривень згідно чинної статті 240 Кримінального кодексу.  Ну, там в тексті є. Там ще у нас є… Ні, від комітету, Романе, ще є така ситуація, що він не узгоджується з положенням статтею 6 та 23 Кодексу України "Про надра".

 

МАЦОЛА  Р.М.  Давайте ми його… Пропоную…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз. Віктор Йосипович, будь ласка, да, зараз.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Шановні колеги, я думаю, що буде така думка, якщо підтримають колеги, його треба вирішувати у масштабах держави, те, що ви тільки сказали, надра. Тому що він не буде працювати цей закон. І я пропоную нашим авторам його доопрацювати і віднести його до надрів. І тоді ми його з задоволенням приймемо.

 

_______________.   Это сто машин. Считать никто не будет. Сто машин это…

 

_______________. Давайте песок переведем из місцевих надр в общенациональные. И все. И мы решим эту проблему.

 

МАЦОЛА  Р.М.   Ні, там не весь.

 

_______________. В том то и дело, что не весь.

  

_______________. Не весь. Там белый песок, а такого нет.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола ………., що?

 

МАЦОЛА  Р.М.   Так воно і пропонується просто в цю статтю 240.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й. Погодьтеся і він тоді пройде. Так він не пройде в залі, я вам 200 процентів. І запишете нас авторами в цих комітетах.

 

МАЦОЛА  Р.М.   Добре. Без проблем.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й. Кажіть, що ви доопрацюєте і подасте. Скажіть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги…

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Автор погоджується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Дякую. Я думаю, що це буде правильно, тому що, ну, ми ж планку тримаємо і…

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Нас записати авторами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Я думаю, що ми відпрацюємо, допрацюємо.

Немає заперечень, якщо ми цей законопроект будемо рекомендувати відправити на доопрацювання?

 

_______________. Там единственная просьба добавить, чтобы он……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А это потом.

Прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Утримався? Проти? Рішення прийнято.

Колеги, п'ятий пункт, будь ласка, подивіться. Висновок ГНЕУ у нас теж є. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу щодо підкупу учасника масового заходу, поданий народним депутатом України Геращенком і Вінником. Геращенко немає. Геращенко немає. ГНЕУ пропонує нам на доопрацювання. Ні. Послухайте, Володимира Мироновича немає. А чого ви розписуєте? Він же лежить на лікарняному. Не треба на нього розписувати. (Шум у залі) Ні, я розумію. А, ну, да.

Колеги, я пропоную… (Шум у залі)   Ну, я хотів би послухати, звичайно  же, Антона Юрійовича, да, і Вінника. Які пропозиції?

 

_______________. Є пропозиції…… Це ж наш колега Геращенко. Хай головний консультант Соболевський що в цьому законі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ми не будемо так працювати. У нас цей… зі всією повагою є час, коли треба говорити працівникам секретаріату, керівникам і таке інше. Бо в нас би, якщо ми хотіли, от Драп'ятий у нас  не відходив би від мікрофону, якщо б така була ситуація. Тому давайте все ж таки рішення…

Будь ласка, Микола Петрович.  Мікрофон.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. В мене пропозиція. Сьогодні Геращенко Антон підійде, його послухаємо, тоді будемо приймати рішення. А зараз піти  дальше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підтримується?  Ну,  підійде і послухаємо, тому що він підійде, він сказав.

Наступне. Проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу щодо захисту авторитету держави, поданий народним депутатом Матейченком. Ну, його нема. Нема Матейченко у нас? І він вже доповідає. І Соляра Володимира теж нема, а він опонує.  Ми закон не знаємо…

Да, Антон Володимирович.

 

ЯЦЕНКО А.В.  Я прошу коллеги извинить за опоздание. А нельзя было бы к третьему вопросу вернуться?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А мы сейчас вернемся.

 

ЯЦЕНКО А.В.    Спасибо огромное.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, нема  заперечень, якщо ми перенесемо? Нема. Дякую.

Будь ласка, до третього повернемося. Прийшов Антон Володимирович. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів  (щодо заборони обмеження дорожнього руху під час проїзду окремих осіб, щодо яких здійснюється  державна охорона) (2237а).

Будь ласка, Антон Володимирович.

 

ЯЦЕНКО А.В.   Добрый день! Я прошу еще раз извинить за опоздание. Пришлось переносить вопрос. Спасибо, что перенесли.

Речь идет о том, что, к сожалению, у нас в стране уже много лет сохраняется такая "ганебная", я бы сказал по-украински, практика, когда все эти эскорты, перекрывается движение, люди вынуждены ждать. Кто-то едет в больницу, кто-то на работу, даже есть вопиющие вещи, когда может ждать или полицейская машина, или скорые помощи. Ну, вот яркий пример, Европейская площадь внизу, которая, к сожалению, ничего не изменилось. Вот недавно наблюдал, когда проедет кортеж Премьер-министра. Власть меняется, премьеры меняются, а кортежи остаются.

Поэтому я предлагаю дополнить статью 279 Уголовного кодекса. Она называется "Блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортних підприємств" новой частью, в которой мы говорим о том, что "надання службовою особою наказу чи розпорядження про тимчасове обмеження або заборону руху транспортних засобів, пішоходів на окремих ділянках вулиць, автомобільних доріг під час проїзду транспортом Президента, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра, голів іноземних держав, парламентів, урядів. Керівників міжнародних міжурядових організацій…", наприклад, там місія МВФ, там перекривали. Ну, й інших осіб.

Значит, там единственное, что упущено, можно дополнить ко второму  чтению, если пройдет, там, министров отдельных или чиновников. Ну, вводить небольшую уголовную ответственность, ну, вводить. И также внести изменения соответствующие запретить в Законе про дорожній рух.

Но скажу, что, кто был за рубежом, сложно вспомнить, когда, например, приехала парламентская делегация депутатов Украины, например, во Францию, в Париже перекрыли пол-Парижа движения. Поэтому, мне кажется, что мы должны думать о, прежде всего, о наших гражданах, их удобстве.

Более того, мне кажется, что это унижает человеческое достоинство, когда стоит 200 машин и ждут пока какой-то гражданин проедет. И в этом бы хорошо поставить точку. Спасибо. Я прошу всех коллег поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Антон Володимирович.

Ну, мені здається, зараз тут у нас…  я не знаю, де ви там активно бачили, що так всі стоять? Ну, зараз, мені здається, такої проблеми сильної немає.

 

ЯЦЕНКО А.В.  Лично стоял, Андрей Анатолиевич, ждал. Да, вот, почему и заставил написать закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, ясно. Да.

Будь ласка, Микола Петрович Паламарчук.

Ну, якщо запитань немає, будь ласка, тоді обговорюємо.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Ну, я хотів би сказати, я категорично проти, проти того, щоб вводити кримінальна відповідальність тим людям, які будуть давати команди для того, щоб обмежити рух, тому що вони…. Можливо, я погоджуюсь з тим, щоб внести якісь…. зміни законодавчого забезпечення, щоб не було цих кортежів і стоянок, я погоджуюсь з цим. Але так як закон цей виписаний зараз, не погоджуюся, тому що він виписаний якраз так, що буде відповідальний стрілочник і вони ……. тільки люди будуть відповідати ті, які повинні будуть давати ті команди, а їх обстановка буде винуждати давати ті команди.  Тому, я думаю, що потрібно просто його виписати так і якби він робив заборону для, для цих, для цих кортежів. Сьогодні так як він виписаний, ви пропонуєте внести кримінальну відповідальність для осіб, які будуть забезпечувати ці проїзди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Правильно, можливо, там, десь, колись ми, навести порядок. Але я хочу заступитись за глав держав іноземних парламентів і урядів, і керівників міжнародних урядових організацій. Чому? Чому? Тому що є конвенція, яку… до якої приєдналась Україна і міжнародно-правові акти, зокрема, стаття 29 Конвенції про спеціальні  місії від 1969 року, де стаття чітко 29 Віденської конвенції про дипломатичні зносини, статтею 40 віденської Конвенції і таке інше. Чітко визначено, що такі заходи повинні відбуватися на території, куди  прибуває ця делегація. Вибачте, ми не можемо їх порушувати. Це раз. І, по-друге, на жаль, є стаття 33 Конституції України за змістом якої кожному гарантується свобода пересування, це правильно. Але за винятком обмежень встановлених законом. Сьогодні Конституція передбачає можливість встановлення таких обмежень  прав громадян за умови, що вони будуть встановлені законами  і зумовлені суспільною необхідністю. Суспільна необхідність нібито є, тому що це охорона державна і національна цих осіб визначена в законах. Тому я поки не бачу як це можна зробити.

Будь ласка, хто ще бажає висловитися? Зараз я дам слово. Просто… Будь ласка, Антон Володимирович.

 

ЯЦЕНКО А.В.  Уважаемые коллеги, дело в том, что, да, наверное, можно согласится по поводу иностранных делегаций с определенным статусом, ну, допустим. А, что касается остальных, вот как вы сказали по Конституции, так мы  ж и есть законодатель, который может устанавливать те или иные правила. Ну, хорошо, возможно Уголовный кодекс это сильно жестко. Но Закон ро дорожній рух", по-моему, в этом ничего плохого нет. Поэтому если вы не против, может, давайте  тогда мы с коллегой Паламарчуком совместно доработаем и что-то внесем. И тогда это будет, наверное, ну, в сжатые сроки, там за неделю, за две. И было бы, наверное, это правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мудра, я думаю, думка, и правильна. Нема заперечень, колеги, якщо ми Антону Володимировичу на доопрацювання відправимо? А вже окремо як перший заступник я даю доручення, Микола Петрович, вам посприяти в підготовці цього законопроекту.

Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Утримався? Проти? Одноголосно.  Дякую, Антон Володимирович.

Будь ласка, сьомий –  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою території) (1816). Тут у нас Томенко автор і Недава. Недава без присутності авторів написав на моє ім'я. Але ГНЕУ…  Є висновок ГНЕУ.

Які пропозиції? Колеги? (Шум у залі) А? Ні, ні, ні, я все. Які пропозиції?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, добре. Тому що у нас висновок є, нібито він має… Але хотілось би почути, да?

Далі. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу (щодо посилення відповідальності за пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто- газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів) (3129). Це наші колеги разом з Бєльковою, Євтушок, Бухарєв, Паламарчук.

Будь ласка, будь ласка, хто буде доповідати?

 

БУХАРЄВ В.В.  Я можу коротко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Владислав Вікторович. Да. А ви два слова додасте.

 

БУХАРЄВ В.В. Тут идея какая. Мы все прекрасно знаем, что сейчас интерес к газопроводам, к нефтепроводам резко повысился, потому что, ну, такая ситуация, такая цена и наносится урон и экологической составляющей государства плюс экономические убытки идут громадные. Вот.

Очень много… я, вот, например, у меня округ в Ахтырском районе Сумской области. Очень много людей обращаются и говорят: "Ну это какой-то кошмар. Во-первых, ночами машины эти гудят, конденсат воруют. Во-вторых, до утра в огороде пятна нефти, там, всего этого дела и так далее, и тому подобное".

Этим законопроектом мы предлагаем чуть-чуть по каждому пункту, да, который есть на сегодняшний день в Криминальном кодексе усилить ответственность. То есть, там, где было 3 года сделать 5, там, где было 5, 7, где было 7, 10. Почему? Потому что, ну, чтобы хоть как-то, ну, дисциплинировать наш народ и каким-то образом навести порядок в этом вопросе. Вот, собственно говоря, в двух словах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Владислав Вікторович, дякую.

Я хочу сказати, що в 2005 році, коли була, проводилась Службою безпеки, ну, Головного управління ….., яке я очолював, спецоперація "Голубой огонь", там, на російській мові, да, з кодовым названием, то в Полтавській… в Харківській області і в Полтавській області постійно жителі одного, ну, як ми дізнались, жителі одного села казали, треба прибрати, кажуть, в тих кущах, які там стоять, ну, вони розказують оперативному співробітнику, який приїхав до своєї мами. Каже: "Треба прибрати там туалета або щось  посипати. Тому що всі оці хлопці ходять туди в туалет, туалет. Ну, пішли подивилися, а там не туалет. Там просто врезанная труба, яка зроблена під рукомойник. Зрозуміло, да. І там качає воно з кущів. А кущі такі чотири дерева і кущі оці, зеленка, знаєте. І там врезка.

Да, будь ласка, Микола Петрович.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.  Я хотів сказати. Уже фактично все сказали. Я працював два з половиною роки в Полтавській області і знаю, що таке урізка. А справа в тому, щоб ці урізки не тільки що наносять урон тим, що урізаються, а відбуваються такі пожежі, на які  затратяться мільйони і мільйони грошей для того, щоб їх загасити. І це є небезпека і для місцевих жителів. Тому, я думаю, що враховуючи сьогоднішній день те, що ми маємо багато урізок, враховуючи те, що злочинність підняла голову і хоче все більше і більше нахабніше врізатися і наживатися на цьому. Я думаю, що якраз це на часі. І прийняти цей законопроект, який посилює кримінальну відповідальність за скоєння таких злочинів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, і після того як ми ренту вже скасуємо в кінці-кінців. Якраз наш український газ буде охоронятися найбільш серйозною кримінальною відповідальністю. Правильно?

Будь ласка, Павло Петрович.

 

 КОСТЕНКО П.П. Як до людини, яка знає проблему. А скільки у нас взагалі заарештовано? Іде якась процедура?  Така, що врізаються багато. Яким чином іде арешти, розслідування тих справ, які є. Ну, строки і до того були непогані написані, немалі.

 

БУХАРЄВ В.В. Я вам скажу так, что статистикой глубокой я не располагаю там…… Но, тем не менее, коррупционная составляющая настолько высока, что эти преступления должным образом не расследуются, я в этом уверен. Но мне кажется, что первый шаг – усилим ответственность для того, чтобы хоть как. А уже второй шаг, мы надеемся, сейчас заработает полиция новая качественная. И тогда… Ну, не уверен, но делать что-то нужно. Просто на сегодняшний день это вопиющие факты. И действительно ко мне как депутату с учетом того, что на моем округе есть люди, очень много обращений. И я людям просто обещаю, что Верховная Рада зверне на це увагу.

 

_______________.  А насколько это повязано с местной милицией?

 

БУХАРЄВ В.В.  Ну, и  с милицией, и с полицией, со скорой помощью и со всеми, даже со службами безопасности этих компаний повязанных, понимаете. Там оно вот такое все. Ну, ответственность, я считаю, что идея очень правильная и своевременная, нужно повысить, потому что таким образом мы хоть чуть-чуть остепеним….. Есть разница, да, где 3, где 5, где 7…

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А! Павло Петрович, Микола Петрович, готуючи цей законопроект, подивився статистику. Будь ласка, Микола Петрович.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Хочу сказати, що по одній Херсонській, вибачаюся, по одній Полтавській області 600 урізок в рік. Порушується в середньому кожні роки по-різному. Але 350 справ в рік.

 

_______________. (Не чути)

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Фактично всі справи направляються до суду. Значить, із тих справ, які порушуються направляються до суду. Але справи направляються до суду…

 

_______________. В місцеві суди.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.  Да, в місцеві суди. Але справа в чому? Справа в тому, що, як правило, це організовані групи. Але по групах, то це тільки за 5 останніх років була всього притягнута одна група, а так це просто як одиничний, тому що… Це якраз каже про те, що неналежно розслідують. Це якраз про те і каже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола… Віктор Йосипович, будь ласка.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Шановні колеги, я хочу для колег сказати, що, якщо тут записувати, то, безумовно, кришують всі, починаючи з прокуратури обласної, закінчуючи СБУ і міліцією, і так далі. 

Тому, я думаю, що підтримати колегу, відповідальність повинна бути. Але цей закон треба розглядати ще ширше, без… як тільки воно до суду йде, он в Харкові  ми он затримувались скільки, і суддя у долі, і на цьому всі закінчується.

 

_______________. (Не чути)

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Залежить від суми збитку, збитку…

 

_______________. ……. мала відношення до таких злочинів.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Це окремий склад злочину.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, я думаю, а, я думаю, що, а, я думаю, ви знаєте, що? Я думаю, все ж таки, вот, ми бронебійним оцим йдемо зараз в лоб, ну, скажемо так, атакуємо в лоб цю стінку щодо, там, прокуратури, там, Шокіна і таке інше. Я вважаю, що зал, ну, от "Самопоміч", там, Єгор Соболєв, списки  беремо.

Але, мені здається, треба терміново приймати Закон про ДБР, і вні якраз і буде займатися, новий орган, розслідуваннями … (Шум у залі) Да, в кінці стоїть. Але я написав листа вже… вчора Президент на зустрічі і позавчора Яценюк особисто, всі вимагають ДБР прийняти, але він знову опиняється чомусь 29-м.

 

_______________. Ми, здається,  на них уже навіть перерозподіл ……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вчора? Тому я вважаю, що треба… і тільки там спеціальні суб'єкти. От спеціальні суб'єкти  будуть під контролем, і буде, мені здається… і туди прийде нормальна людина, яка буде їх тримати в… Якщо прийде. Але для цього ми повинні зробити все, тому що ми входимо, Верховна Рада присутня в комісії, до речі.

 

КОСТЕНКО П.П. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По Генпрокурору, це до Президента, Павло, це не до мене.

Колеги, хто за те, щоб у першому читанні рекомендувати прийняти за основу, прошу голосувати. Дякую вам. (Шум у залі)

 Ну, ми так рахуємо. А в деяких місцях рахують інакше.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й. Добавити всіх членів комітету до цього закону……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, давайте  добавляти згідно регламенту: коли він готується, тоді і будемо і добавляти. Тому що зараз процедура  добавлення… (Шум у залі) Ні, ну, будь ласка, офіційний лист з прізвищами, і добавимо, без питань. Ну, до речі, правильно, правильно.

Дев'ятий закон – проект Закону України про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (щодо витягу з єдиного реєстру досудових розслідувань про рух провадження), поданий народними депутатами Паламарчуком, Безбахом Яковом Яковичем, Мисиком та іншими – всього там скільки? 10 чи 12 чоловік. Відсутній, на жаль, в нас цей… Але Микола Петрович… А, ні! Присутній. Всі є.

Будь ласка, Микола Володимирович, ви. Будь ласка.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Законопроект… звернулися до мене правозахисники, і звернулися якраз із пропозицією внести цей законопроект.

В чому полягає цей законопроект? Законопроектом пропонується доповнити частину четверту статті 291 обвинувачувальним актом і реєстрів матеріалів досудового розслідування та  частину першу статті 293 надання копії обвинувачувального акту, клопотання про заснування примусових заходів медичного або   виховного характеру, та реєстру матеріалів досудового розслідування Кримінально-процесуального кодексу України, яким встановлюється обов'язок прокурора надати копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань по ……. провадження підозру йому, його захиснику, законному представнику, захиснику особи стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного або виховного характеру. Даний проект закону направлений на захист інтересів підозрюваного, обвинуваченого наданням можливості стороні захисту права ознайомитись, отримати, з відомостями, які містять …….. досудових розслідувань у грифі рух провадження, та покликаний унормувати питання дотримання завдань кримінального провадження встановлені статтею 2 КПК України, а саме забезпечення захисту особи та охорону прав і свобод та законних інтересів ……….. кримінального провадження. Висновок ГНЕУ Апарату Верховної Ради зараз нема, відсутній. Але я скажу, що, я думаю, що він буде позитивний  однозначно, тому що іншого не може бути. Він якраз забезпечує захист прав і законних інтересів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, колеги, я хочу сказати, що… Микола  Петровичу, єдине в підтримку. Ми про це з Миколою Петровичем говорили напротязі півтора чи двох років з міжнародним експертом, які дуже сильно опікуються будь-якими змінами в КПК, ну, новими. Але, я вважаю, що це на кінець то в кінців вони нас підтримали. І це Микола Петрович вносить пропозиції. Я йому вдячний за це. Нема заперечень?

Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. За основу. Ну, в цілому ні, але давайте за основу під час розгляду в першому читанні.

Колеги, до нас підійшов наш колега народний депутат Вінник Іван. Доброго дня, Юлійович. І в нього законопроект номер 5, подивіться, будь ласка. Ми його пропустили. До Геращенка чекали. Але він підійшов як співавтор. Законопроект номер, законопроект наступний –  про внесення змін до Кримінального кодексу щодо підкупу учасників масового заходу.

Будь ласка, Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю. Ну, дійсно, ми спостерігаємо в країні дуже багато проплачених мітингів. Це взагалі інститут такий створений неформально зараз в раїні. І мені здається, що вже у нас є запити в суспільстві. І в інститутах влади, дійсно, запровадити кримінальну відповідальність по відношенню до тих осіб, які ці мітингу організовують і проплачують. Нема що додати. Тому що у нас вже  навіть і загиблі є.  Ми пам'ятаємо події 31 серпня, чотири людини  загинуло, дві, між іншим, з мого округу, де я обирався народним депутатом, нацгвардійці. Я був на похованнях. Тому ці питання надзвичайно зараз наболіли. І я прошу комітет підтримати цю ініціативу принаймні в першому читанні, потім доопрацювати. Але нам треба категорично встановлювати відповідальність осіб, які дозволяють собі наймати мітингарів, так званих. Мітинг – це волевиявлення громадянина, воно не мусить бути мотивоване чи стимульоване якимись окремими особами, які вважають, що таким чином роблять або політичний тиск, або працюють фактично на якісь власні інтереси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Питання, будь ласка. Спочатку Павло Петрович, потім, да.

 

КОСТЕНКО П.П. В мене є от пару прикладів з мого життя. Особисто я хочу вам задати, ну, вже кажучи про часи Майдану, коли мені приходилось платити гроші і давати гроші, і багато що помагати в організації того протесту. Але ще до початку Майдану, коли до мене звернулась троєщинська організація "Батьківщина" для того, щоб відвести на мітинг в підтримку заарештованої Юлії Володимирівни я наймав автобус і відправляв людей, пробував збирати людей і відправляв людей на цей мітинг.

Згідно вашого, що я буду яким чином, чи осуджений би був чи неосуджений?

 

_______________. Осуджений.

 

ВІННИК І.Ю.  Тут мова йдеться… мова йдеться про… і зовсім про інше, якщо ви будете винаймати автобус, ви фактично є учасником того мітингу. Якщо ви будете купувати людей і робити їм почасову оплату стояння, а потім, коли оплата закінчується, вони колоною звідти уходять, то вже не мітинг, це не волевиявлення громадян, це просто найманий захід, який фактично за гроші реалізує політику.

Ми тут всі боремося з політичною корупцією. Чи не кожна фракція, чи не кожен день вживає цей термін. А це є фактично однією з, від підрозділів, не підрозділів, виду політичної корупції. Ну, люди ж фактично не виявляють те, що вони думають, а просто відпрацьовують час, за який їм заплатили. Будеш платити годину, будуть годину стояти, добу, будуть добу стояти. От і все.

А про автобуси, про прапори, про атрибутику мова не йдеться. Це дійсно політична акція, якщо люди за своїми політичними вподобаннями на підставі Конституції, яка не заперечує, не обмежує їх у вільному політичному виявленні, прийшли на мітинг, а хай стоять собі, ради Бога.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ну, якщо, а, якщо таке питання, якщо стоять і мітинг десь більше, там, трьох-п'яти годин. Ну, там якісь…

 

ВІННИК І.Ю. Давайте випишемо кваліфікуючі ознаки цього злочину належним чином і будемо говорити, що мова йдеться виключно про мотивацію у вигляді грошових знаків, які враховуються як година за стояння  на певному  мітингу.

 

_______________.  Хто це буде доказувати?

 

_______________. (Не чути)

 

ВІННИК І.Ю. Дуже просто: людина говорить: я прийшла на мітинг, отримала 400 гривень за дві години – от і весь "умысел". Я не знаю, що стоїмо, я можу стояти за будь-що, тільки якщо мені заплатять гроші.

Між іншим, зараз взагалі існує інститут такий, люди професійно займаються мітингами. Одні і ті самі особи. Ви хіба не знаєте про це? Ну, так от давайте вирішувати це питання. Не треба обмежувати, не треба чіпати автобуси, прапори. Давайте говорити тільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я б на вас Іван подивитися, коли ви були б у жорсткій опозиції або, не дай Боже, опинимося ми там з вами.  Добре!

Щодо цього закону. Роман, будь ласка. (Шум у залі) Я задав, да?

Да, будь ласка, Антон Володимирович.

 

ЯЦЕНКО А.В.   Уважаемые коллеги, я сам тоже  с таким столкнулся. Вот недавно, когда трудящихся наняли, чтобы там мукой, пакетом бросить, несколько раз кидали, не попали.

В принципе, коллегу можно, наверное, поддержать. Единственное, тут  надо будет дифференцировать. Например, сейчас стоит городок под Кабмином, да? Небольшой, но гордый. Вопрос… Да, вопрос… (Шум у залі) Нет, не в том дело, какие лица. Вот если им там привозят покушать, печку им дали там, возможно алкоголь, там концерт какой никакой для них проводят, это считается подкупом или нет? Просто это считается подкупом или нет? Просто мы для себя должны принять решение. В принципе, закон правильный, и вот эти все заказные мероприятия надо заканчивать. То есть надо отличать нормальный митинг от… "за денюжку" или за какое-то материальное благо. Вот вопрос именно, как материальными благами будете…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон, а скажите, выбираться "за денюжки" – это плохо или хорошо? Это я так просто, образно, природно.  Да! Вот так… Скажите, вот как вот? Честно, скажите, плохо или хорошо?

 

ЯЦЕНКО А.В.  Ну, реклама идет  политическая, в принципе, во  всех странах это есть. По-правильному это… Мы же ужесточили законодательство год назад. В принципе, это правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Йосипович.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Шановні колеги, закон цікавий, я вам кажу наперед, але діяти він не буде. Тому для  того,  он хлопці сидять, адвокатською діяльністю займалися для того, щоб… і Паламарчук колега сказав. Як ви його  задокументуєте?

Да я вас прошу, це все не буде, це питання складне. Сьогодні він скаже, що він взяв 400 рублів, треба помітити гроші, і так далі, і так далі, і будемо робити це все багато чого, а через час він відмовиться, скаже, що я цього не брав. Потрібен … (Шум у залі) Ви цікаве питання задали. Якщо за гроші вибори купуєш, теж треба туди включати. (Шум у залі) Да, там питання дуже цікаве задали.  І гречка, таких виборів, до речі, як цей раз були в Україні, не було ніколи, це я всім кажу. Не було ніколи! Те, що робили, торгували, стояли, роздавали відкрито на площі і так далі.

Я утримаюсь від даного законопроекту.  Дякую за увагу.

 

ВІННИК І.Ю.  Колеги, я ще хочу останнє сказати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да-да, будь ласка…

 

ВІННИК І.Ю. Я ще хочу звернути на диспозицію частини четвертої статті  95 прим.1, в якій йдеться конкретно про те, що особа, крім організатора злочину, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені цією статтею, якщо вона сприяла  його припиненню або розкриттю.

Ну, ви ж розумієте, що в  нас кримінальне провадження, доказова база – це є докази зібрані, свідчення і інші матеріали під час…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  В нас сьогодні… Іван Юлійович,  у нас, на жаль, висновки… у нас всі висновки, і в тому числі, громадськості, всі на доопрацювання, у тому числі, МВС, СБУ, Генеральна прокуратура... Я розумію. Ніхто не хоче робити, працювати по цьому закону в майбутньому. Ви розумієте, да? Але громадськість каже, що законопроект дасть силовим структурам законний інструмент для переслідування учасників акцій протесту. І… у нас є така процедура в комітеті, ми працюємо з усіма, щоб було  більш  об'єктивно законопроекти підготовлені. От.

Тому, я не знаю, хто? Пропозиції які? Яків Якович.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Прошу прощения, вы, в принципе, уже все  ……….  Я единственное, что в законе вообще не нашел механизма, как оно будет работать.

 

ВІННИК І.Ю. З цим питанням треба нам розбиратися.  Тому що, я ще раз наголошую, що в нас же є люди загиблі після Революції Гідності під Верховною Радою. Такого ніколи не було навіть за попередньої влади. Ну, давайте щось робити з цим. Тому що завтра будуть наймати, і не зрозуміло, з якими завданнями.

 

_______________. Закон ……, но нет механизма. Вот я почитал, нет механизма.

 

ВІННИК І.Ю.  Давайте запропонуємо комітетам разом з авторами  хоча б зберемося на годину часу і попрацюємо з секретаріатом, зі всіма і напишемо як воно має бути. Ви ж фахівці. Я, між іншим, коли ми голосували 3040, я зазначав голові комітету, що дуже прикро, що 3040 Закон про це, агенцію про збереження конфіскованих активів" не потрапив до цього комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це правда.

 

ВІННИК І.Ю. Тому що всі питання, які там порушені, вони регулюються Кримінальним кодексом і Кримінально-процесуальним. І кому ви доручили це? Людям, які займаються  виключно піаром? Ну, я перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, ми, це не ми доручили, це доручили, по-перше, керівництво Верховної Ради.

А, по-друге, у нас от Павло Петрович, він підтримує розподіл, правильно, даного закону туди от до корупції.

 

(?) КОСТЕНКО П.П. Я особисто категорично, підтримуючи ідею, не голосував тільки тому, що вона невдало була виписана.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, от, бачите, да.

І, до речі… Я… Перша… Нет. Справа в тому, що мене ніхто не запитував, ми б його взяли. Я єдине, що не хотів і не буду брати ці питання пов'язані з авторством Тетяни Чорновол, тому що вони, це не моє, це Князевича підслідність. Ну…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Да. Це його…

 

_______________. Я мав на увазі цей, комітет… (Шум у залі)   Ні. Я мав на увазі законопроект 3040, за який я, власне, не голосував, хоча…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3040 – це Нацагентство, Нацагентство.

 

_______________. Нацагентство. Тому що воно виписано невдало. Я взагалі не зрозумів, що ми проголосували.

 

_______________. А ви читали закон Тетяни Чорновол про спец…

 

_______________. Читав. Я його теж не підтримую. Там теж треба над ним працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте, давайте так.

Дякую вам, да, Іван Юлійович, за розуміння і правильну оцінку.

Я вважаю, що давайте так, може ми одразу зберемо, тиждень дамо і знов його візьмемо і потім…

 

_______________. Давайте. Скажіть, хто відповідальний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає питань. Я думаю, що, вот, можемо, Віктор Йосипович, як ви вважаєте, ви на себе таку місію?

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  ………… ви хотіли мою думку. Вот, якщо поєднують сьогодні закон такий із Верховною Радою, то ви мене вибачте. Давайте ми як комітет сьогодні послухаємо, в першу чергу, слідство чому не направлені сьогодні матеріали уже до суду тих, які винні? Будемо ще рік тягнути з цими справами, люди загинуть. Ні, ні, ні, ну, ви ж мішаєте, ви ж кажете.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні. Іван………

 

_______________. Я, до речі, ну, якщо так уже серйозно. Я рахую, що ви оцей законопроект маєте більше дограти з правозахисним і громадськими організаціями.  Ви виписуєте закон, в принципі, проти і їхньої діяльності також.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Спасибі.  

 

ВІННИК І.Ю.   Ви знаєте, я от особисто дуже обережно ставлюсь до громадських організацій. Тому що будь-яка громадська організація працює на чиїсь гранти. І ми це яскраво побачили зараз по низці …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно, я вас підтримую в цьому плані. Ми визначились з Миколою Петровичем. Ми Віктору Миколайовичу доручаємо Королю, він буде... Зараз його нема, він прийде, це якраз напрямок, який він теж добре знає. Нема заперечень?

 

ВІННИК І.Ю. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги… Без питань. Хто за це… Колеги…

Микола Петрович.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.    Я хочу подякувати за позицію якраз Івана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А у нього завжди така була.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.   … за те, що він підійшов, дійсно, і до мене підходив, і каже, чому ви …… поручили законопроект, він сирий. Це що стосується законопроекту, про який він казав.

Але я хочу і вдячний за те, що все-таки цей закон, який сьогодні вносять, він також сирий, він не готовий, його треба… Я погоджуюся тут якраз із Павлом Петровичем із тим, що ми, якщо хочемо його, щоб він такий і був, його треба доопрацювати, бо до нього є дуже багато питань. І я пропоную якраз його… Автор вже сам запропонував повернути його і разом з комітетом доопрацювати. І потім внести його такий, який би відповідав нормам права, і який би відповідав вимогам сьогоднішнього дня.

 

ВІННИК І.Ю.  (Не чути)

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.   Ні, в редакції вашій буде, тільки просто доопрацюємо його.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Нема заперечень? Нема.

Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто – "за"? Дякую.

І продовжуємо. Іван Юлійович, там далі ваші законопроект, будь ласка, разом з Пашинським. Проект Закону № 2047: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розслідування злочинів, вчинених військовослужбовцями Збройних Сил, військовозобов'язаними та працівниками Збройних Сил України (народний депутат Вінник і Пашинський). 

Будь ласка, спочатку –   Іван Юлійович, потім –  Микола Петрович.

 

ВІННИК І.Ю. Ну, це питання, яке ми вже неодноразово обговорювали і відхиляли ми його в сесійній залі. Натомість проблема залишається і вона не вирішена. Дійсно сьогодні надзвичайно велика кількість злочинів, які вчиняються військовослужбовцями, в тому числі і в стані алкогольно-наркотичного сп'яніння. Особливо ми маємо ситуацію, коли у нас, Богу дякувати, не було активних бойових дій на Донбасі. І, коли людина сидить в окопі, на жаль, там є питання, які треба вирішувати   в межах Кримінального кодексу України і  вирішувати через Кримінальний процесуальний  кодекс. Дійсно, Військова прокуратура сьогодні в повному обсязі не забезпечена ані посадовим складом для того, щоб вирішувати це питання, натомість існує військова служба правопорядку, в якій сьогодні більше трьох тисяч осіб обліковується, і фактично, працюють, але вона обмежена в своїх процесуальних правах і, фактично, виконує більш-менш церемоніальну функцію, на мій погляд. Тому була пропозиція надати їм право досудового слідства і право на оперативно-розшукову діяльність по обмеженому колу злочинів, які стосуються… військовий злочин, і по обмеженому колу суб'єктного складу цих злочинів. Тобто це військовослужбовці, це військовозобов'язані, які знаходяться в межах військової частини, в межах, коли вони проходять військові збори, тощо.

Я надавав статистику, що такі служби мають відповідні повноваження в інших країнах, я погоджувався з пропозицією, що, можливо, треба його реформувати у повному обсязі і зробити військову поліцію, міліцію або яка вам назва подобається. Натомість це викличе додаткові втрати …

 

_______________. …………. в Коаліційній угоді,….. написано Закон про  військову поліцію.

 

ВІННИК І.Ю. Я розумію. Погоджуюсь із коментарем. Але хочу наголосити, що ми порахували, що втрати з Державного бюджету, якщо всіх військовослужбовців сьогодні звільнять, а потім будуть наймати на роботу, будуть знаходитися в межах  60-и мільйонів гривень. Не вважаю можливим чи потрібним… Я особисто, це моя суб'єктивна думка, зараз нам виплачувати компенсації, а вони передбачені Законом "Про військову службу та військовий обов'язок", про захист соціальний військовослужбовців, тому що якщо людина буде звільнятися, вона має отримати компенсацію, вона там досить велика, за кожен рік служби, який вона відслужила.

Тому була просто пропозиція залишити ту саму службу, тільки надати їй хоча б на особливий період додаткові повноваження, а потім ми можемо опрацювати це питання по-іншому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, питання. Яків Якович, питання.

 

БЕЗБАХ Я.Я.  …………. що таке обмеження,  я это пытался выяснить.

И второе. А чем же у нас занимается военная прокуратура? Мы там напихали-напихали, уже столько понапихивали, что… Еще теперь что-то надо  создавать! Может, уже пора разгонять опять?

 

ВІННИК І.Ю.  Так вона у нас є, просто вона нічим  не займається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, дякую.

Будь ласка, Микола Петрович Паламарчук.  Мікрофон.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Шановні колеги,  вашій увазі пропонується проект Закону про внесення змін щодо  розслідування злочинів, вчинених військовослужбовцями Збройних Сил  України, віськовообязаними та працівниками Збройних Сил, поданий народними депутатами Пашинським і Вінником.

Законопроектом пропонується внести зміни, доповнення до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України "Про військову службу, правопорядку у Збройних Силах України" та надати право органам  військової служби ….. Збройних Сил  України здійснювати досудове  розслідування.

Для реалізації передбачено створити підрозділ досудового розслідування та нагадати додаткові повноваження щодо здійснення відповідних процесуальних дій з метою… вчинення злочинів, скоєних… розкриття злочинів, скоєних військовослужбовцями під час виконання ними службових обов'язків, або розташування військових частин та інших… в місцях військових об'єктах.

Слід зазначити, що реалізація законопроекту може  потребувати додаткових видатків з Державного бюджету та створення нових підрозділів у військовій службі, правопорядку і Збройних Силах України та забезпечення їх діяльності, тобто до проекту повинні  бути  додані  фінансово-економічне обґрунтування, якого немає.

Проектом пропонується внести зміни до статті  216 Кримінального процесуального кодексу України, в якій зазначається підслідність конкретних злочинів, але не вказані склади тих злочинів, які мають бути підслідні саме органам військової служби, правопорядку, що… также ви знаєте, що недавно буквально, було це позавчора, ми внесли  зміни в статтю 216…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

 ПАЛАМАРЧУК М.П. Вчора. Вчора, пробачаюся. Вчора  до 216-ї зміни, де передбачили також і щодо підслідності майбутнього Державного бюро розслідування.

У законопроекті не визначено, який правоохоронний орган  розслідуватиме злочини, передбачені статтями 402-421, 425-435 Кримінального кодексу України, якого вони були вчинені військовслужбовцями під час проходження ними зборів.

Необхідно звернути увагу на те, що проектом (реєстраційний номер  2047а, 2048а) одночасно пропонується внести зміни до одних і тих же самих норм законів про військову службу, правопорядку у Збройних Силах України. Однак різного змісту. Тобто у разі прийняття обох зазначених проектів у пропонованій редакції виникне законодавча невизначеність  стосовно останнього тексту закону. 

Комітет з запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що проект акта не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, оскільки запропоновано надати військовій службі …….. не властиві конституційні правового статусу функції, в Конституції прямо визначена заборона військовим формуванням надавати функції обмеження прав і свобод громадян.

Головне науково-експертне управління пропонує направити даний законопроект на доопрацювання, вказуючи на те, що проект №2047а та номер №2048а спрямовані на врегулювання близьких та за змістом правовідносин та подані одним і тим же суб'єктами права законодавчої ініціативи, їх положення доцільно було об'єднати в один законопроект.

Враховуючи викладене, пропоную рекомендувати за результатами розгляду законопроекту повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, колеги, хто ще бажає висловитись?

Ну, ми обговорювали Іван Юлійович.

 

ВІННИК І.Ю.  Не, ну, я не заперечую, якщо він вкотре не буде підтриманий комітетом.  В принципі, на наш погляд, ми досить суттєво обмежили всі ці ризики про які ви говорите. По-переш, цей законопроект буде стосуватися тільки військовослужбовців під час виконання, навіть не стосується працівників Міністерства оборони, тобто корупція тут, взагалі

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Погоджуються. У нас є логіка, логіка в наших діях. У нас є логіка, яка сьогодні нами, нас не підтримували, до речі, "Блок Петра Порошенка"…. "Народний фронт", не підтримував "Народний фронт", це створення військової поліції на основі того базового закону, який був розроблений в комітеті, автори всі члени комітету.  І після цього вже всі ці речі, про які ви кажете, вони всі ввійдуть якраз в тіло цього закону.  

 

ВІННИК І.Ю.   Ну, якщо так…  Я просто не ……..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І ми хотіли би щоби ви стали теж автором, якщо ми будемо переєстровувати цей закон, тому що це дуже важливо.

Колеги, хто за пропозицію, яка була внесена доповідачем, співдоповідачем Миколою Петровичем Паламарчуком щодо відхилення даного законопроекту, прошу голосувати.

Хто "за"? Хто проти? Утримався? Рішення прийнято.

Будь ласка, Іван Юрійович, наступний законопроект №2048: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності пошуку і фіксації фактичних даних про протиправні дії в Збройних Силах, поданий вами і Пашинським. Будь ласка.

 

ВІННИК І.Ю.  Ну тут, дивіться, ну в принципі нема, що обговорювати.

Один закон вносив зміни до… щодо надання можливості досудового слідства, інший стосується щодо надання функцій оперативно-розшукової діяльності. Без сумніву, є похідні закони, одне додає, підтримує інше, тому, якщо перший відхилено, то, власне, я пропоную відхилити і другий. Тому що один без іншого працювати не може.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хто за те, щоби даний законопроект2048а, теж під час розгляду був відхилений. Прошу голосувати.

Хто – "за"? Прошу опустити. Рішення прийнято.

Дякую…….. Ну я ще раз кажу, я запрошую вас до співпраці і ми…

 

ВІННИК І.Ю.  А як називається, ще раз "Про національну…?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні. Не національну, "Про військову поліцію".

 

ВІННИК І.Ю.  Про військову поліцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо можна, ви…

 

ВІННИК І.Ю.   А хто керівник робочої групи?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Петрович Паламарчук, він, як кажуть, "отец родной" цього закону. Був і є, і ми тільки всі йому допомагаємо там.

 

ВІННИК І.Ю.  Ми всі наші напрацювання пропонуєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну це чудово. Ну… А до речі, ми з самого початку хотіли. Чомусь хтось сказав у фракції наших друзів, колег, що це альтернатива якихось їм… ми позіхаємо на оцю службу військового правопорядку. Ну не правда.

 

ВІННИК І.Ю.  Перепрошую. В Верховній Раді та в політиці такі речі трапляються, що іноді треба сприймати все спокійно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та нормально, ми вже звикли.

 

ВІННИК І.Ю.   ….. було вчора, сьогодні не актуально, а завтра, можливо, взагалі нічого……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Правильно. Але ми це зробимо. Дякую.

 

ВІННИК І.Ю.   До побачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. Щасливо.

І останній, будь ласка, колеги, проект Закону "Про внесення змін до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" (щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публіч6ної інформації) (2429). Він поданий народним депутатом Ярошем. Його у нас… Він лежить у нас скільки?  Три місяці.

Ну справа в тому, що наш побратим, значить, Дмитро Анатолійович, він, ви знаєте був на лікарняному, лікувався в госпіталі, потім на реабілітації. Я розмовляв з ним, він сказав, що знайде час, під'їде, але, на жаль…  Давайте приймемо рішення щодо…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема заперечень? Да. Тільки у нас голова підкомітету, який теж, на жаль, ми його не фіксуємо тут. Вчора я його профілактував трошки в залі, він погодився, пан Дейдей, мій земляк Євгеній Сергійович.  Він… Да. Він пообіцяв, що виправиться, але забув про обіцянку і сьогодні його знов нема.

От я хотів би звернутися до старшого товариша Ігоря Олександровича, щоб ви йому передали, що все ж таки ми його бажаємо бачити, тому що або давайте ми перекладемо за рішенням комітету місію цю підкомітету на іншого депутата, який працює. Ну це буде правильно.

Які пропозиції? (Шум у залі)  Да. Тому що він мене і сам просив, щоб  може десь якось  підкомітет від нього забрали, тому що він ну не завжди  може присутнім бути.

Павло Петрович,  погоджуєтесь, ні, якщо ми робочим зробимо все ж таки цей підкомітет, який буде працювати, наприклад, під головуванням Антона Володимировича? Як ви вважаєте?

 

(Загальна дискусія)

 

ЯЦЕНКО А.В. Не, ну пожалуйста, как решит комитет. Я просто… (Шум у залі) Будем работать, если комитет доверит. Спасибо. Я просто, извините, прослушал  немного… (Шум у залі) Да, карьера. Растем.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, не, у нас є тут чотири народні депутати, які не мають сьогодні ну напруги щодо підкомітетів. Будь ласка. І Віктор Йосипович, і Яків Якович, і Роман Мацола, і Ігор Олександрович. Тому давайте, будь ласка,  пропозиції, хто… Ви підтримуєте? (Шум у залі)

 Самий активний, самий бойовий, тому що в свій час… Я чому Антону Володимировичу? Тому що здарую, у мене так пам'ять трошки… колись тренували мені в деяких  закладах учбових, то я пам'ятаю, що він номінувався на цю посаду теж. Але ми… (Шум у залі)  Але він програв тоді два голоси.

Колеги, нема заперечень? Давайте… ну давайте трошки посилимо процес, тому що  ну хоча би  знати, про що йде мова, тому… дуже багато  законодавчих актів. А в зв'язку з тим, що Антон Володимирович, на жаль, вчора не підтримав нас по 2541, була б конституційна більшість двічі, але… група його прослухала.

Колеги, якщо можна, давайте… тоді я  вношу пропозицію,   в принципі, за згодою Євгенія. Хто за те, щоби народного депутата Антона Володимировича призначити замість Євгенія Дейдея на підкомітет, який буде опікуватись адміністративними всіма питаннями, кодексами і таке інше, прошу голосувати.

Хто – "за"? Прошу опустити.

І, Антон Володимирович, я вас вітаю. Я вас вітаю і сподіваюсь, що ми, сподіваюсь, що все буде гаразд.

Колеги! А може ще… і буквально хвилину, ми і так сьогодні дуже швидко закінчили.  "Різне". Колеги, "Різне". Тут є два у нас листа. От я хочу на ваш розсуд, щоб потім нам не казали, що ми їх не розглянули.

До мене звернувся голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. До речі, я ще вам хочу відкрити одну військову таємницю і Павло Петрович мене підтримає, тому що він був свідок, коли підписувалась Коаліційна угода, що народний депутат Кожем'якін відстояв комітет, який хотіли знищити всі разом. Пам'ятаєте?

 

_______________.  (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да. Але ми його… Але з одного цілого отримали три.  Да. Хотіли і судовий, корупційний і правоохоронний зробити один. Да. Але ми зробили все ж таки… Да. Тому пан Єгор сьогодні очолює цей досить складний комітет завдяки, в тому числі і нашому комітету.

Я хотів би сказати, що він звернувся з пропозицією заслухати Міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора до Комітету з питань законодавчого забезпечення, у зв'язку з тим, що Міністр внутрішніх справ призначив начальником управління протидії незаконного обігу наркотиків МВС пана Ківу, а Генеральний прокурор Шокін про стан розслідування кримінального провадження щодо першого заступника начальника головного управління Генеральної прокуратури Шапакіна та заступника прокурора Київської області Корнійця. Пам'ятаєте, "діамантові" прокурори.

От. Є декілька варіантів вирішення цього питання.

Перший. Згадати це в письмовому вигляді під час години запитань до уряду, тобто згідно Регламенту.

Другий. З метою прийняття комітетом обґрунтованого та виваженого рішення щодо відповідальності заслуховування міністра на пленарному засіданні та направити Міністерству внутрішніх справ звернення щодо інформування комітету, та надання об'єктивної, та вичерпної інформації з порушених питань. Ну, щоб ми не просто так "ану дай заслухати", тому що це  Матейченко звернувся до Соболєва. Хто такий Матейченко, ну, у нас, напевно, у всіх будуть різні, скажім, думки, оцінки. Але я вважаю, що суб'єктивна у нього оцінка пана …….. може бути. Тому…

І третє. Це підтримка, підтримати пропозицію та внести проект Постанови Верховної Ради.

Будь ласка, які пропозиції? Віктор Йосипович, потім Владислав Вікторович.

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Шановні колеги, я думаю, що любий комітет, чи це протидії з корупції, мають такі ж повноваження як і наш комітет і вправі звернутися і послухати, якщо дати інформацію. Тому я, оту першу пропозицію яку ви озвучили, я за неї буду голосувати за ту пропозицію. Я рахую, що є уряд, задають питання, хай задасть в п'ятницю на уряді і це буде нормально і правильно. А сьогодні відволікатися на ті питання…  Не знаю. Вам вирішувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Владислав Вікторович.

 

БУХАРЄВ В.В.  Ну, я тоже считаю, что наш комитет настолько серьезное собрание, у нас здесь и очень много бывших руководителей правоохранительных органов, генералов, очень много людей опытных адвокатов и так далее и тому подобное, что знаете заслушивать на нашем комитете это уже такая пятая степень ответственности. На мой взгляд, что години уряду достаточно чтобы министр или там его заступник поінформував всю Верховну Раду и так далее и тому подобное. Ну, якщо це не задоволить, то тоді вже комітет. Тому що починати з самого серьезного

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Павло Петрович.

 

КОСТЕНКО П.П.  Дивлячись на резонанс, який набрало в суспільстві справа "діамантових прокурорів", і ми практично не знаємо, як вона рухається, тому що Генпрокурор не збирається приходити ні на комітет, ні до Верховної Ради з відповідною відповіддю, то я би рахував, що можна звернутися до Генерального прокурора від комітету з пропозицією щоби до нас на комітет прийшли люди і доповіли нам, що робиться з такою дуже резонансною справою, яка є в нашій державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мудро.

Будь ласка…  Тим більше, що цим законом чітко передбачено. 

Будь ласка, Яків Якович.

 

БЕЗБАХ Я.Я.  Я поддерживаю, но  я считаю, что было бы правильно сначала получить информацию, а потом пригласить и заслушать. Почему?  Потому что очень важно   получить документы, чтобы можно было понимать ……….Я, например, понятия… Я слышал про это, но хотелось бы почитать и задать вопросы. Вернее, ……задавал бы вопросы. А так я, честно говоря,  ну мало что понимаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, нема заперечень, що у нас вчора присутній був пан Касько… позавчора на комітеті, пам'ятаєте, він, до речі, курує сьогодні цю справу і сьогодні вже поліція, міліція… ви ж знаєте,  там звільнені всі заступники і дуже приємно, можливо,  в наступну середу до нас прийде  познайомитися з нами пані ……. і приведе з  собою когось   із тих  заступників, які…

Нема заперечень, якщо ми заслухаємо і запросимо? Я за вашою згодою, за рішенням комітету запрошу і прокуратуру, і запрошу керівництво міністерства з цих питань. У тому числі.  

 

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.  Тоді добавте, що Генеральна прокуратура більш  важливу  надала інформацію про хід розслідування, де загинули наші люди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну давайте… Тобто   ми розширимо, і про "діамантових прокурорів" –  корупційна складова і   щодо розслідування загибелі правоохоронців 31-го… біля Верховної Ради 31.08.

Да, Яків Якович? 

 

БЕЗБАХ Я.Я.  Я все-таки возвращаюсь  и хочу, чтоб поддержали. Яочень бы вас просил, чтобы  нам кукую-то дали информацыю вместе с тем, что они  будут говорить. Потому что….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, ні. Так а це буде таким чином. Дивіться, Яків Якович.  Я напишу листа. Сьогодні-завтра підпишу. Вони перед тим, як прийти, вони завжди… така практика, вони надсилають, я вам зразу ж скину. І будь ласка,  у нас готується зараз зміна обличчя, так скажемо, обличчя сайту нашого комітетського, тому, будь ласка,  якісь пропозиції вносьте, ми в он-лайн-режимі оперативно всі наші рішення  туди і … ваші думки, коментарі, будь ласка,  давайте  пропозиції, ессе – все, що ви вважаєте необхідним, будемо там розміщувати. І останнє… Да, нема заперечень?  голосуєм. Хто за цю пропозиція, будь ласка,   я направлю  листи. Є?

І останнє. Пані Корчинська вона звернулася до комітету. Ну, правда, ми тут підписали вже  окремо народні депутати, це від фракцій. От така пропозиція щодо… "Звертаюся до вас  як народний…" до мене, ну і до всіх членів комітету.

"Прошу підтримати   рішення…. з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Звернення народних депутатів до міністра оборони та начальника Генерального Штабу щодо запровадження соціального проекту у реформуванні військових комісаріатів на всій території України. А саме, звільнення військових комісарів та призначення на посади військових комісарів учасників бойових дій, що служили в зоні проведення АТО. Беручи до уваги, в першу чергу, поранених бійців … Послухайте. І тих, які мають ампутовані кінцівки, а також учасників АТО, яким присвоєні державні нагороди.

Я особисто підтримую і підписав.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні-ні. Ну це вона звернулася до нашого комітету, ми, як те правоохоронної діяльності, тому що багато поранених є і правоохоронців не тільки Міністерство оборони, які служили, яких без ніг, без рук і їх нікуди, а от в такому, от вигляді воно б було б, як, ну системно по всій Україні.

Будь ласка,  Яків Якович.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Андрей Анатольевич, я все-таки может свою точку зрения скажу. Я все-таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Це ми обговорюємо і…

Будь ласка, Владислав Вікторович, а потім –  Микола Петрович. Ви закриєте вже.

 

БУХАРЄВ В.В. Я бы тоже подписал этот документ, подходила Корчинская в зале. Тут речь идет о чем? Понимаете, дело в том, что по статусу прохождения воинской службы у нас людей там с определенными ранениями, ампутациями, то есть, ну грубо говоря, которые уже не полноценные, их просто не берут на воинскую службу. А военные комиссариаты – это военные люди.

Здесь речь идет о том, чтобы снять эти ограничения, для того, чтобы военный, вийськовый комиссариат можна было брать, ну грубо говоря, людей с какими-то увечьями и с какими-то недостатками, оставляя их на воинской службе. Которые разбираются в этом документопотоке, которые понимают в организации этого всего, которые есть военными, но они имеют определенные вот проблемы со здоровьем, и мы хотим их поддержать в этом плане, чтобы они с передовой не чувствовали себя брошенными, а шли и садились в военкомат, занимались мобилизацией, подготовкой, изучением людей отправляя их на фронт. Потому что на сегодняшний день у нас в военкоматах сидят такие держиморды, простите за бедность речи, а люди, которые отвоевали фактически, ну некуда пристроить. Вот о чем речь.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.  Можна два слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Микола Петрович, будь ласка. По черзі.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.   ………. все практично сказав, що я хотів сказати.

Я тільки хотів сказати, що це треба зробити так, щоб це не було обов'язково звільнити тих і призначити інших. Треба було просто записати і подумати як це правильно зробити, підтримати, що, як, правило, переважно на ці посади призначати людей, які відстоювали Україну, які при цьому получили поранення і таке інше. Тоді це буде правильно. Щоб не получилося, що ми просто і хороших звільнимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, я вважаю, що просто можна звернутися до Комітету національної оборони, який буде готувати, що ми в цілому підтримуємо, але з застереженням таким, таким.

Яків Якович, будь ласка. Правильно?

 

БЕЗБАХ Я.Я. Извините, пожалуйста, я целиком и полностью поддерживаю, но в военкомат всех, безусловно, не устроишь. Может быть есть……  этих  4 процентов на предприятия этих людей, вот тогда эти люди и деньги получают и это не обязательно, что он где-то будет ходить, у нас на производстве, например, таких 400 человек, даже больше. Мы можем взять этих людей, это 4 процента которые …..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, все правильно. 

 

БЕЗБАХ Я.Я.   Почему? Потому что военкомат, ну, не в состоянии будет столько людей взять, безусловно, их надо ……… А так он может даже на роботу не ходить, извините, я уже открытым текстом говорю, мы не заставляем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яків Якович, дякую. Я думаю, що це буде правильно. Голосувати не будемо, але  ваша думка зрозуміла. Звернемося до комітету. І так, щоб спокійно, без фанатизму зробили…

Колеги, ми вичерпали порядок денний… Да, будь ласка.

 

(?) ЯЦЕНКО А.В.   Уважаемые друзья! У меня есть предложение. Вот мы постоянно пересекаемся то с Комитетом по коррупции, когда вносят изменения в Уголовный кодекс, КПК, то же самое правовой политики. От в налоговом комитете уже какое-то время действует норма, что любые изменения в Налоговый кодекс можно только вносить отдельным законом.  Я предлагаю подать соответствующе, от всех членов комитета, постановление, что изменение в Уголовный кодекс и Уголовно-процессуальный кодекс должен идти только отдельно в законе, а не паровозом, тогда исключительно будет рассматривать наш комитет. И мне кажется, что это было правильно, потому что в этих вот, особенно в коррупционном комитете, очень много людей, ну, как-бы сказать, это наши коллеги, мы их уважаем, но очень эпатажных и не всегда, к сожалению, координируется работа с нашим комитетом и выверенная тексты, поэтому мне кажется, что это было бы правильно. Если вы не против может быть я подготовил проект постановления, направил коллегам и если поддержим мы могли бы его всеми фракциями скооперироваться и внести в зал.      Мне кажется, что это право  на жизнь имеет. Это было бы правильно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ми вже писали декілька  разів такі листи на  голову, давайте…

 

ЯЦЕНКО А.В.  Как постанову, Андрей     Анатольевич, подать  предмет відання, там можно это все постановление Верховной Рады голоснуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну давайте, проект готуємо, а там розберемося. Давайте. Давайте. (Шум у залі) Да, проект готуйте, а там.

 

ЯЦЕНКО А.В.  ………… надо  заканчивать, когда другие комитеты  забирают наши…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, і користуючись можливістю (я  закінчив уже комітет),  я хочу сказати, що, будь ласка, в п'ятницю, якщо  буде ваша така ласка,  я хотів би,  щоб… тому що ви комітет, ви для мене рідні і близькі самі, от я буду   з  2 до 7 години чекати вас на готель "Київ", другий поверх, там зал для деяких заходів. Будь ласка. Добре? Все домовились.

Дякую.