8 вересня 2016 року відбулася зустріч Голови підкомітету з питань боротьби з організованою злочинністю Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Бухарєва Владислава Вікторовича з представниками офісу Ради Європи Джорджі Йохадзе, Ніною Баришніковою, Марко Юрічем та Маркко Куннапу, під час якої було обговорено питання кіберзлочинності та кібербезпеки

Комітет
09 вересня 2016, 14:00

Владислав Бухарєв поінформував учасників зустрічі про напрацювання робочої групи, яка складається з народних депутатів України – членів Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, спрямованих на протидію кіберзлочинності шляхом підготовки та реформування законодавства у сфері інформаційної безпеки.

Зокрема, мова йшла про зареєстрований у Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю» (реєстр. № 2133а від 19.06.2015 р.), проекти законів України , які наразі опрацьовуються Комітетом : «Про внесення змін до  Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за кібертероризм» (реєстр. № 2439а від 24.07.2015 р.) та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (щодо посилення відповідальності за кібертероризм та кіберзлочини)» (реєстр. № 2328а від 10.07.2015 р.) Окрім цього, у Комітеті з питань інформатизації та зв'язку опрацьовується проект Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (реєстр. № 2126а - доопрацьований). За результатами розгляду на засіданні Комітету від 6 липня 2016 року зазначений законопроект рекомендовано прийняти за основу та  наразі він очікує розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

В свою чергу, експерти Офісу Ради Європи поінформували присутніх про мету свого перебування в Україні, а саме здійснення оцінки законодавства України у сфері застосування процедурних повноважень правоохоронних органів в рамках Будапештської конвенції про кіберзлочинність та висловили готовність до співпраці над вдосконаленням українського законодавства з метою приведення його у відповідність до цієї конвенції.   

На останок зустрічі експерти Ради Європи зазначили, що за результатами проведеної ними оцінки у листопаді 2016 року буде підготовлено звіт з детальним описом можливих рішень, які можуть бути запропоновані для внесення поправок до чинного законодавства.