Рішення Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за результатами спеціального засідання Комітету від 21 вересня 2016 року

Комітет
26 вересня 2016, 11:07

21 вересня 2016 року відбулося спеціальне засідання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на тему: «Про заслуховування інформації Міністра внутрішніх справ України, Голови Національної поліції України та керівників територіальних підрозділів поліції у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Київській областях та у м. Києві щодо реагування працівників поліції на вчинення резонансних злочинів та інших надзвичайних подій, стану злочинності в державі, перебіг і результати реформи Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України, а також інформації Генерального прокурора України щодо заходів реагування прокуратури на вчинення резонансних злочинів за участю працівників поліції та про стан ситуації з додержанням законності в державі».

За результатами засідання Комітет вважає за доцільне рекомендувати наступне

 

 «ЗАТВЕРДЖЕНО»

Рішенням Комітету

від «21» вересня 2016 р.

протокол № 54

 

Рекомендації

за результатами спеціального засідання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

на тему:

 

«Про заслуховування інформації Міністра внутрішніх справ України, Голови Національної поліції України та керівників територіальних підрозділів поліції у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Київській областях та у м. Києві щодо реагування працівників поліції на вчинення резонансних злочинів та інших надзвичайних подій, стану злочинності в державі, перебіг і результати реформи Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України, а також інформації Генерального прокурора України щодо заходів реагування прокуратури на вчинення резонансних злочинів за участю працівників поліції та про стан ситуації з додержанням законності в державі».

 

Заслухавши та обговоривши інформацію  Генерального прокурора України, Голови Національної поліції України, керівників територіальних підрозділів поліції, народних депутатів України, інших учасників засідання,

 

враховуючи значні масштаби й загрозливу ситуацією, пов’язану з високим рівнем злочинності в державі,

 

відзначаючи, що ця серйозна проблема становить одну з головних загроз національній безпеці та демократичному розвитку нашої держави,

 

підкреслюючи той факт, що це негативне явище впливає на усі аспекти політичного і соціально-економічного розвитку суспільства і держави,

 

підтримуючи процес проведення реформи правоохоронних органів, розвитку законодавства з урахуванням європейський та світових стандартів,

 

маючи намір підвищити ефективність роботи правоохоронних органів, виявити та подолати проблемні аспекти реформи,  що в результаті сприятиме ефективній роботі всієї системи правоохоронних органів,

 

Комітет вважає за доцільне рекомендувати наступне:

 

Верховній Раді України

1. Прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за станом правопорядку в державі та у відповідних територіальних громадах».

2. Включити до  Розкладу пленарних засідань Верховної Ради України на період з 04 по 07 жовтня 2016 року з метою подальшого розгляду законопроекти  «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України»  (реєстр. № 4670) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження кримінальних проступків» (реєстр. № 2897).

3. Заслухати під час «години запитань до Уряду» у листопаді 2016 року інформацію Міністра внутрішніх справ України та Голови Національної поліції України щодо стану правопорядку в державі та результати реформи Національної поліції України.

 

Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

1. Розробити та внести до Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України  «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за станом правопорядку в державі та у відповідних територіальних громадах».

2.  Опрацювати  проекти Законів «Про внесення змін до статей 71 і 83 Закону України "Про Національну поліцію" щодо присвоєння чергових спеціальних звань» (реєстр. № 5006), «Про оперативно-розшукову діяльність» (реєстр. № 4778), «Про внесення зміни до статті 78 Закону України "Про Національну поліцію" (щодо уточнення стажу служби)»  (реєстр. № 3875), «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" щодо діяльності Професійної спілки працівників Національної поліції» (реєстр. № 3853), «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (реєстр. № 3726).

3. На засіданні Комітету проаналізувати практику застосування законодавства правоохоронними органами.

4. Рекомендації надіслати відповідним органам державної влади для використання та відповідного реагування.

Адміністрації Президента України

1. Поінформувати Верховну Раду України про результати роботи Національної ради реформ, Дорадчої ради реформ та Виконавчого комітету реформ  (утворені Указом Президента України від 23 липня 2014 року № 614) над питанням реформування правоохоронних органів.

 

Кабінету Міністрів України

 

1. На своєму засіданні заслухати результати роботи робочої групи з питань підготовки пропозицій щодо розроблення Концепції реформування правоохоронних органів  (утворена постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2014 року № 171),  поінформувати Комітет про результати її роботи.

2.  Відповідно до ч.4 ст. 11 Закону України «Про Національну поліцію» невідкладно затвердити порядок оцінки рівня довіри населення до поліції незалежними соціологічними службами.

3. Розробити та затвердити програму невідкладних та дієвих заходів зменшення рівня злочинності в Україні.

4. Забезпечити належні умови фінансового забезпечення діяльності Національної поліції, грошове забезпечення та соціальний захист працівників та ветеранів органів внутрішніх справ та Національної поліції.

 

Генеральній прокуратурі України

1. Забезпечити належне виконання прокурорами своїх функцій з нагляду за додержанням законів працівниками поліції, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування;

2. Разом із Міністерством внутрішніх справ України та Національною поліцією України провести аналіз та розробити дієві заходи щодо зменшення рівня злочинності в Україні, виявити причини та умови її росту та внести пропозиції щодо вдосконалення відповідного законодавства.

3. Забезпечити належне розслідування та процесуальне керівництво кримінальних проваджень, порушених за наслідками події в смт. Кривому Озері Миколаївської області 24 серпня 2016 року; дорожньо-транспортна пригода на трасі Київ – Одеса 13 серпня 2016 року; побиття громадян під Оболонським районним судом в м. Києві 2 серпня 2016 року;  події у місті Миколаїв 29 серпня 2016 року; побиття батьків на очах їх дітей, що мало місце в м. Дніпро 29 серпня 2016 року; події у Святошинському районі м. Києва на будівельному майданчику, корупційної схеми розкрадання паливно-мастильних матеріалів  службовими особами керівного складу Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області, вбивства невідомими особами керівника компанії "Сaparol Україна" Павла Зможного  20 вересня в с. Крушинка Васильківського району Київської області, побиття громадян та пошкодження громадських приймалень народних депутатів України в місті Одеса під час мирного мітингу біля місцевої адміністрації 20 вересня 2016 року та інших подій, які сколихнули українське суспільство.

 

          3.1.  Взяти на особистий контроль кримінальні провадження, порушені  внаслідок  вищезазначених подій. Забезпечити їх розслідування згідно чинного законодавства.

 

Міністерству внутрішніх справ України

1. Провести моніторинг стану публічної безпеки та правопорядку в державі, узагальнити результати та ефективність реалізації центральними органами виконавчої влади, діяльність який спрямовує та координує Міністр, державної політики  у відповідних сферах.

2. Розглянути на колегії МВС України питання щодо стану боротьби зі злочинністю в державі, причини і умови її зростання та вжити максимально ефективних заходів щодо виправлення існуючої криміногенної ситуації. Внести науково обґрунтовані пропозиції уряду щодо соціально-економічних та інших причин, що призвели до різкого зростання злочинності в країні та шляхів її подолання.

3. Вжити заходів щодо формування професійного ядра ключових служб Національної поліції України (оперативні та слідчі підрозділи, патрульна поліція, поліція особливого призначення, підрозділи превентивної діяльності та інші).

4. Разом із навчальними закладами системи МВС забезпечити розробку та впровадження ефективних програм із розвитку професійних навичок, фізичної, вогневої, медичної та психологічної підготовки поліцейських.

5. Вжити негайних заходів щодо забезпечення безперервного та цілодобового виконання працівниками поліції завдань щодо захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина та суспільства.

 

Національній поліції України

1.          Здійснити невідкладні заходи щодо подолання дезорганізації в роботі поліції, створення чіткої вертикалі управління підрозділами Національної поліції та забезпечити принцип повної підпорядкованості всіх підрозділів поліції відповідним керівникам територіальних органів поліції з покладанням на них повної відповідальності за діяльність поліції.  

2.          Переглянути систему управління, взаємодії та координації між підрозділами Національної поліції з метою ефективного виявлення, розкриття та розслідування злочинів.

3.          Запровадити дієву систему контролю за розкриттям і розслідуванням  злочинів на рівні центрального органу управління поліцією  та територіальних (обласних, районних, міських) органів поліції.

4.           Вжити заходів щодо формування професійного ядра ключових служб Національної поліції України (оперативні та слідчі підрозділи, патрульна поліція, поліція особливого призначення, підрозділи превентивної діяльності та інші).

5.           Забезпечити кардинальне оновлення служби прийому інформації та реагування на події (телефонна лінія«102») для досягнення 100-відсоткового прийняття усіх звернень до поліції та безумовної і повної їх реєстрації усіх звернень; скорочення часу реагування на повідомлення громадян і, як наслідок, покращення ефективності роботи поліції щодо припинення правопорушень та розкриття злочинів по «гарячих слідах».

6.          Переглянути програми та строки підготовки поліцейських для забезпечення необхідної фізичної, психологічної та професійної підготовки поліцейських.

7.          Запровадити постійну практику звернення органів поліції до Генеральної прокуратури України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань (після початку його функціонування) Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, органів суддівського самоврядування щодо реагування на факти винесення неправосудних рішень.

8.          Проаналізувати та внести зміни щодо принципів та стандартів патрулювання екіпажів поліції в частині постійної зміни маршрутів, часу їх проходження та збільшення часу роботи з громадянами.