Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 08 лютого 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав потерпілого» (реєстр. № 4499 від 21.04.2016 року)

Комітет
10 лютого 2017, 16:20

До реєстр. № 4499 від 21.04.2016 р.

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 08 лютого 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав потерпілого» (реєстр. № 4499 від 21.04.2016 року), поданий народними депутатами України Котвіцьким І. О., Єфремовою І.О. та Денісовою Л.Л.

Законопроектом пропонується виключити з чинної редакції частини другої статті 78 КПК пункт 3, яким передбачено, що особа не має права брати участь у цьому кримінальному провадженні як захисник або представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї слідчого, прокурора, потерпілого або будь-кого із складу суду. Натомість планується доповнити статтю 78 КПК новими частинами третьою та четвертою, згідно з якими особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як захисник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї слідчого, прокурора, потерпілого або будь-кого із складу суду. У свою чергу, особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї слідчого, прокурора або будь-кого із складу суду. Таким чином, близький родич або член сім’ї потерпілого матиме право брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як представник.

Відповідно до висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, за результатами розгляду в першому читанні законопроект за реєстр. № 4499 доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання, оскільки законопроект потребує комплексного вивчення з урахуванням положень прийнятого Верховною Радою України 2 червня 2016 року Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)». Проте, відповідно до висновку Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя положення законопроекту не суперечать положенням Конституції України.

Народні депутати України – члени Комітету позитивно оцінили новели законодавчих змін, якими пропонується усунути перешкоду щодо залучення до кримінального процесу адвоката-представника потерпілого, який є близьким родичем або членом сім’ї потерпілого.

Проаналізувавши законопроект, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення захисту прав потерпілого» (реєстр. № 4499 від 21.04.2016 року).

          Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

          Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін