Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України щодо підкупу учасника масового заходу» (реєстр. № 2651)

Комітет
11 листопада 2015, 16:54

До реєстр. № 2651
від 16.04.2015 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 


Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України щодо підкупу учасника масового заходу» (реєстр. № 2651), поданий народними депутатами України Геращенком А.Ю. та Вінником І.Ю.

Основною метою законопроекту, як це зазначено у пояснювальній записці до нього, є припинення практики організації платних масових заходів громадсько-політичного характеру, шляхом притягнення до кримінальної відповідальності організаторів та «роздавачів» коштів (або іншого майна, переваг, пільг, послуг, нематеріальних активів).

У законопроекті пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 2951, яка передбачатиме кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання особі неправомірної вигоди за її участь у масовому заході громадсько-політичного характеру (мітингу, поході, демонстрації, пікетуванні, зборах тощо).

Проаналізувавши та обговоривши зазначений законопроект народні депутати України – члени Комітету загалом підтримали ідею законопроекту, висловили зауваження та надали пропозиції щодо його удосконалення.

Таким чином, Комітет прийняв рішення пропонувати Верховній Раді України за наслідками розгляду законопроекту у першому читанні повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції зазначив, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів і проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                           А.Кожем’якін