Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Мушаком О.П., Черненком О.М. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду» (реєстр. №5262)

Комітет
03 березня 2017, 14:56

До реєстр. № 5262
від 11.10.2016 р.

 ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Мушаком О.П., Черненком О.М. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду» (реєстр. №5262).

Законопроектом пропонується запровадити нові та удосконалити існуючі юридичні механізми притягнення осіб до відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду, а також посилити відповідальність за виготовлення, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи рекламу заборонених знарядь добування (вилову) об’єктів тваринного чи рослинного світу.

У законопроекті пропонується викласти статтю 249 Кримінального кодексу України в новій редакції, змінивши її назву та термінологію, встановивши кримінальну відповідальність за незаконне добування (вилов) водних біоресурсів та внести зміни до статей 85, 851, 87, 912 , 221, 2421, 255, 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які дозволять посилити покарання за порушення громадянами та посадовими особами правил рибальства, а саме: порушення правил рибальства; виготовлення, збут, зберігання, перевезення, пересилання чи рекламу заборонених знарядь видобування (вилову) об’єктів тваринного або рослинного світу; перевищення лімітів (часток) та нормативів використання природних ресурсів; уточнити повноваження органів та осіб, що здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері охорони, раціонального використання і відтворення водних біоресурсів та уточнити положення Законів України «Про тваринний світ» та «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», з метою забезпечення проведення рибоохоронних заходів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

За наслідками обговорення на засіданні Комітетом прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект реєстр. № 5262 у першому читанні за основу.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та висновок Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а також проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                      А.Кожем’якін