Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» (реєстр. № 6149), поданий Президентом України

Комітет
12 квітня 2017, 15:28

 До реєстр. №6149  від 28.02.2017 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітетом Верховної Ради України  з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» (реєстр. № 6149), поданий Президентом України.

Законопроектом пропонується внести зміни до глави 44 «Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція)», зокрема до статей 575, 576, 581, 583-585, 589, 591, 593, а також до статті 208 «Затримання уповноваженою службовою особою» Кримінального процесуального кодексу України, та викласти в новій редакції статтю 588 «Спрощений порядок видачі осіб з України».

Зміни спрямовані на імплементацію в законодавство України положень Третього та Четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників та удосконалення існуючої процедури екстрадиції з України правопорушників, які розшукуються компетентними органами іноземної держави для проведення розслідування у кримінальній справі або виконання вироку.

У разі прийняття Закону особа отримає право просити про застосування щодо неї спрощеного порядку видачі одразу ж після затримання у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку, не очікуючи надходження формального запиту про екстрадицію.

Це дасть можливість скоротити строки перебування такої особи під вартою на території України з метою її екстрадиції іншій державі та вивести практику застосування екстрадиції на сучасний європейський рівень.

При цьому у статті 588  (в редакції проекту) передбачено, що спрощений порядок видачі не застосовується у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності чи відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України або що розшукувана особа є громадянином України.

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету вважають, що законопроект може бути прийнятий за основу.

          Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України додержується такої ж думки.

          Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

          Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ’ЯКІН