Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини)» (реєстр. № 7023)

06 грудня 2017, 11:40

  До реєстр. № 7023 від 10.08.2017 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини)» (реєстр. № 7023), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроект розроблений з метою удосконалення правових засад діяльності Національної поліції, приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини.

Зазначеної мети пропонується досягнути шляхом внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» щодо включення до обов’язків поліцейського обов’язку інформування центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про кожний випадок затримання або адміністративного арешту особи; надання затриманій особі можливості негайного повідомлення про своє затримання; негайного виклику медичних працівників та письмового повідомлення керівника і відповідного прокурора у всіх випадках завдання особі тілесних ушкоджень, поранення та/або настання смерті, що сталися внаслідок застосування поліцейськими заходів примусу. Окрім цього, законопроектом пропонується включити у щорічний звіт про діяльність поліції статистичні та аналітичні дані щодо притягнення поліцейських до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Генеральна прокуратура України зазначила про необхідність доопрацювання законопроекту, зокрема в частині узгодження його з нормами статті 37 Закону України «Про Національну поліцію».

Міністерство внутрішніх справ України та Міністерство юстиції України підтримують норми законопроекту.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку зазначив, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства, проте, редакція проекту встановлює можливість виклику медичних працівників за вимогою такою особи або за наявності ознак розладу здоров’я, що в свою чергу створює ризик недотримання законної вимоги затриманого на виклик медичних працівників та складність практичного доведення вчинення поліцейським такого порушення.

В ході обговорення народними депутатами України – членами Комітету зосереджено увагу на тому, що норми законопроекту спрямовані на підвищення стандартів у сфері захисту прав людини, а більшість зауважень вбачаються слушними і можуть бути враховані при підготовці до другого читання.

Проаналізувавши законопроект, звернувши увагу на актуальність урегулювання правових основ діяльності Національної поліції України у частині застосування сили, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                             А.А. Кожем’якін