Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України» (реєстр. № 7354)

Комітет
17 січня 2018, 10:13

  До реєстр. № 7354

    від 05.12.2017 р.

                                     

Верховна Рада України

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України» (реєстр. № 7354), поданий народними депутатами України Геращенком А.Ю., Тетеруком А.А. та іншими.

Зазначеним проектом пропонується доповнити  Кримінальний кодекс України новою статтею 4421 «Публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України», якою встановити кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації до України, а так само за виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням (частина перша), а також якщо ті самі дії, вчинені службовими особами або якщо вони вчинені повторно (частина друга).

Змінами до статті 216 КПК України пропонується надати право здійснювати досудове розслідування цих злочинів, слідчим органів безпеки України.

На думку авторів, прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню публічної поваги до принципів цілісності, недоторканності території України в її конституційних межах і публічного визнання фактів військової агресії і тимчасової окупації території України державою-окупантом, а також недопущенню у майбутньому вчинення подібних злочинів.

Проаналізувавши законопроект, слід зазначити, що само по собі заперечення факту воєнної агресії (тобто фактичне судження про те мав чи не мав місце факт агресії) не становить суспільної небезпеки, необхідної та достатньої для визнання його злочином. Це реалізація конституційного права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Такої ж думки додержується і Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України.

Крім того, слід зазначити, що Комітетом рекомендований для прийняття за основу проект Закону (реєстр. № 4120), яким також пропонується доповнити КК України новою статтею 4421 “Публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як геноциду Українського народу та Голокосту як геноциду єврейського народу, геноциду кримськотатарського народу при депортації кримських татар у 1944 році” та внести зміни до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України щодо підслідності слідчим органів безпеки.

Таким чином пропонуються дві абсолютно різних редакції однієї і тієї статті 4421.

З огляду на зазначене члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує законопроект відхилити.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначеного Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Комітету з питань запобігання і протидії корупції та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                  А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                           2