Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 17 січня 2018 року проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо незастосування давності в разі ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (реєстр. № 4765)

Комітет
17 січня 2018, 10:28

До реєстр. № 4765 від 02.06.2016 р.
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 17 січня 2018 року проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо незастосування давності в разі ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (реєстр. № 4765), поданий народним депутатом України Мураєвим Є.В.

У законопроекті пропонується внести зміни до частини 5 ст. 49 Кримінального кодексу України та розширити перелік злочинів, за вчинення яких не застосовуються строки давності притягнення до кримінальної відповідальності. Зокрема, у проекті передбачається незастосування строків давності за вчинення, у тому числі, таких злочинів, як ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

В ході обговорення було акцентовано увагу на наступних суттєвих зауваженнях до законопроекту, а саме:

-                пропозиція законопроекту щодо незастосування строків давності суперечать принципу гуманізму і може стати інструментом необґрунтованої помсти з боку держави;

-                     приписи щодо непоширення строків давності на певні види злочинів у кримінальному праві мають характер винятків і стосуються виключно злочинів проти основ національної безпеки, воєнних злочинів та злочинів проти людяності. В українському законодавстві ці приписи зумовлені, перш за все, нормами міжнародно-правових актів, тому наявність таких приписів сама по собі не є аргументом на користь подальшого розширення кола злочинів, щодо яких не діє строк давності;

-                     давність притягнення до кримінальної відповідальності має поширюватись на всі загальнокримінальні злочини, включаючи навіть і такі особливо небезпечні злочини, як умисне вбивство за обтяжуючих обставин чи інші діяння, тим більше щодо злочинів у сфері господарської діяльності, про які йдеться в проекті.

Враховуючи вищезазначене, народні депутати України - члени Комітету вважають за доцільне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо незастосування давності в разі ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (реєстр. № 4765) відхилити.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України  визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін