Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 17 січня 2018 року проект Закону України «Про внесення змін до статті 219 Кримінального процесуального кодексу України щодо встановлення граничних строків досудового розслідування до моменту повідомлення про підозру» (реєстр. № 6222)

Комітет
17 січня 2018, 10:29

До реєстр. 6222 від 22.03.2017 р. 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 17 січня 2018 року проект Закону України «Про внесення змін до статті 219 Кримінального процесуального кодексу України щодо встановлення граничних строків досудового розслідування до моменту повідомлення про підозру» (реєстр. № 6222), поданий народним депутатом України Бубликом Ю.В.

Метою законопроекту є удосконалення положень кримінального процесу щодо строків досудового розслідування шляхом внесення до статті 219 Кримінального процесуального кодексу України змін, якими встановлюються граничні строки досудового розслідування. При цьому початком перебігу граничного строку для здійснення досудового розслідування визначається час реєстрації заяви, повідомлення про кримінальний проступок в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, за умови, що підозрювана особа невідома.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

В ході обговорення було акцентовано увагу на наступних суттєвих зауваженнях до законопроекту, а саме:

-                частина перша статті 219 Кримінального процесуального кодексу України в редакції проекту, яка пропонує норму щодо закінчення досудового розслідування у випадку, якщо особу не встановлять протягом вказаних у статті строків суперечить низці норм чинного Кримінального процесуального кодексу України, оскільки досудове розслідування не може  бути закінчене до встановлення особи, яку підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення та повідомлення їй про підозру;

-                вкрай ризикованим з точки зору забезпечення виконання завдань кримінального провадження, вбачається підхід щодо закріплення можливості закінчити досудове розслідування за наявності формальних підстав (таких як сплив строків його проведення), оскільки це може порушити інтереси потерпілих;

-                законопроект не відповідає вимогам нормопроектувальної техніки щодо ясності, зрозумілості та послідовності викладених у ньому положень;

-                окрім того, станом на день розгляду законопроекту, законопроектом пропонується змінити статтю 219 Кримінального процесуального кодексу України, проте вказується нечинна редакція цієї статті, оскільки останні зміни були внесені вже після реєстрації зазначеного законопроекту. Також законопроектом пропонується додати частину 4 до статті 219 Кримінального процесуального кодексу України, яка вже міститься в чинній редакції зазначеної статті.

Генеральна прокуратура України та Міністерство внутрішніх справ України вважають, що законопроект потребує доопрацювання, оскільки запропоновані норми не відповідають загальним засадам здійснення досудового розслідування, несуть ризик порушення прав як громадян так і інтересів слідства та не узгоджуються з рядом чинних статей кримінального процесуального законодавства.

Міністерство юстиції України зазначає, що запропоновані законопроектом зміни суперечать принципу юридичної визначеності, оскільки не визначають моменту початку строку досудового розслідування.

Фахівці Інституту законодавства Верховної Ради України та Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені Академіка В.В. Сташиса висловлюють цілий ряд суттєвих зауважень та вважають внесення запропонованих законопроектом змін недоцільними.

Враховуючи вищезазначене, а також те, що більшість запропонованих змін втратили актуальність, народні депутати України - члени Комітету вважають за доцільне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до статті 219 Кримінального процесуального кодексу України щодо встановлення граничних строків досудового розслідування до моменту повідомлення про підозру» (реєстр. № 6222) відхилити.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України  визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін