Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян та працівників правоохоронних органів» (реєстр. № 7451)

Комітет
07 лютого 2018, 10:37

До реєстр. № 7451 від 26.12.2017 р. 

Верховна Рада України

 Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян та працівників правоохоронних органів» (реєстр. № 7451), поданий народними депутатами України Королем В.М., Паламарчуком М.П., Развадовським В.Й. та іншими народними депутатами України. 

Метою законопроекту є законодавче врегулювання додаткових заходів захисту безпеки громадян від противоправних насильницьких дій, та працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовців від противоправних посягань на їх життя.

Законопроектом пропонується внести наступні зміни:

·              Доповнити частину 5 статті 36 «Необхідна оборона» Кримінального кодексу України, розширивши перелік випадків, коли дії особи не вважатимуться перевищенням меж необхідної оборони і не матимуть наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для відвернення протиправного насильницького вторгнення у транспортний засіб незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає;

·              Доповнити статтю 348 «Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони порядку і державного кордону або військовослужбовця» Кримінального кодексу України новою частиною 2, в якій встановлюються такі кваліфікуючі ознаки, як «дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені з застосуванням холодної чи вогнепальної зброї, вибухових речовин чи вибухових пристроїв або з застосуванням інших технічних чи транспортних засобів» та передбачається покарання у виді довічного позбавлення волі.

Проаналізувавши положення законопроекту народні депутати України – члени Комітету відзначають, що відповідно до частини 4 статті 55 Конституції України кожен має право будь-якими незабороненими законом способами захищати свої права та свободи від порушень та противоправних посягань, тому підтримують норму проекту щодо розширення переліку випадків, коли дії особи не вважатимуться перевищенням меж необхідної оборони для відвернення протиправного насильницького вторгнення у транспортний засіб. Але звертають увагу на те, що санкції у вигляді безальтернативного покарання – довічне позбавлення волі, запропоновані новою частиною ст. 348 Кримінального кодексу України суперечать загальним засадам призначення покарання, оскільки не дають можливість суду врахувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

З огляду на це, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління вважає за доцільне за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління  просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін