Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що блокують роботу електронних засобів обліку (лічильників) з метою розкрадання електричної та теплової енергії)» (реєстр. № 3819 доопрацьований)

Комітет
07 лютого 2018, 10:39

До реєстр. № 3819 від 23.02.2017 р. 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що блокують роботу електронних засобів обліку (лічильників) з метою розкрадання електричної та теплової енергії)» (реєстр. № 3819 доопрацьований), поданий народним депутатом України Безбахом Я.Я. (протокол № 83 від 07.02.2018 року).

Законопроектом пропонується створення додаткових умов для запобігання незаконному використанню електричної чи теплової енергії споживачами шляхом введення кримінальної відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії.

Для досягнення цієї мети пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 1882, якою передбачити відповідальність за виготовлення, збут або використання пристроїв, що блокують роботу електронних засобів обліку (лічильників) з метою розкрадання електричної та теплової енергії).

За інформацією Міністерства інфраструктури України, даним законопроектом підіймається проблема незаконного розповсюдження радіовипромінюючих пристроїв, внаслідок використання яких створюється реальна загроза забезпечення безпеки польотів повітряних суден.

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України зазначає, що пристрої, за допомогою яких блокується робота електролічильників, створюють радіозавади, під вплив яких потрапляють як наземні, так і бортові приймачі авіаційного зв’язку та навігації. Це робить неможливим зв'язок авіадиспетчерів з екіпажами повітряних суден і призводить до хибного визначення місця положення повітряних суден у просторі.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Фахівцями Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Національної поліції України та науковцями Інституту законодавства Верховної Ради України висловили ряд зауважень та пропозицій щодо удосконалення даного законопроекту.

Генеральна прокуратура України, погоджуючись з необхідністю удосконалення законодавства в частині встановлення відповідальності за незаконне використання електричної та теплової енергії, висловила ряд пропозицій, які можуть бути доопрацьовані до другого читання.

З огляду на зазначене, народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що блокують роботу електронних засобів обліку (лічильників) з метою розкрадання електричної та теплової енергії)» (реєстр. № 3819) прийняти за основу.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

Голова Комітету                                                                      А. Кожем’якін