Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось 4 квітня 2018 року розглянуто поданий народними депутатами України Продан О.П., Галасюком В.В., Паламарчуком М.П. та іншими народними депутатами України проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів» (реєстр. № 7373)

Комітет
04 квітня 2018, 11:01

До реєстр. № 7373 від 07.12.2017 р.
  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось 4 квітня 2018 року (протокол № 87) розглянуто поданий народними депутатами України           Продан О.П., Галасюком В.В., Паламарчуком М.П. та іншими народними депутатами України проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів» (реєстр. № 7373).

Метою даного законопроекту є посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру.

У законопроекті пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:

1.                                  Викласти у новій редакції статтю 166-10 з уточненням переліку порушень вимог законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності;

2.                                  У статті 221 передбачається віднесення до повноважень районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів (суддів) розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачені частинами п’ятою – тринадцятою статті 166-10 цього Кодексу;

3.                                  Кодекс доповнюється новою статтею 244-22, якою центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності, наділяється правом розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою – четвертою статті 166-10 КУпАП;

4.                                  У частині першій статті 255 розширюється перелік суб’єктів, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 166-10 КУпАП.

 

Таким чином, проектом закону пропонується вдосконалити механізм фіксації порушень прав підприємців і відповідальності за це посадових осіб дозвільних органів. Визначаються чіткі санкції, які можуть бути застосовані до посадових осіб.

Народні депутати України – члени Комітету зазначають, що прийняття зазначеного законопроекту сприятиме:

·                                       скороченню випадків незаконних відмов у видачі документів дозвільного характеру;

·                                       забезпеченню збалансованості та прозорості взаємовідносин між дозвільними органами та субєктами господарювання;

·                                       посиленню громадського контролю за діяльністю посадових осіб дозвільних органів при здійсненні ними своїх повноважень.

Міністерство юстиції України вважає, що законопроект потребує узгодження з положеннями Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

За наслідками обговорення на засіданні члени Комітету (14 голосів «за») ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів» (реєстр. № 7373) прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Висновок Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                            А.Кожемякін