Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 6 червня 2018 р. (прот. № 91) розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті 263 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вибухових речовин або вибухових пристроїв» (реєстр. № 7413).

09 серпня 2018, 14:17

До реєстр. № 7413 від 19.12.2017 р.

 

Верховна Рада України

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 6 червня 2018 р. (прот. № 91) розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті 263 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вибухових речовин або вибухових пристроїв» (реєстр. № 7413), поданий народним депутатом України Ляшком  О.В. та іншими народними депутатами України.   

 Законопроектом передбачається викладення частини другої статті 263  Кримінального кодексу України в редакції, згідно з якою за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу встановлюється покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років.

Також стаття 263 КК України доповнюється частною третьою (у зв’язку із чим частини друга та третя цієї статті вважаються частинами четвертою та п’ятою відповідно), якою пропонується посилити кримінальну відповідальність за використання набутої без передбаченого законом дозволу зброї, боєприпасів, вибухових речовин та вибухових пристроїв у якості знаряддя для вчинення насильницьких злочинів (передбачених 37 статтями Особливої частини КК України в редакції проекту), встановивши за цей злочин покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

 Крім цього, приміткою до ст. 263 КК України встановлюється, що «не є кримінальним правопорушенням і не має наслідком кримінальну відповідальність за ст. 263 Кримінального кодексу зберігання неавтоматичної стрілецької зброї та боєприпасів до неї, без передбаченого законом дозволу, якщо таке зберігання здійснювалося без мети збуту за місцем проживання особи».   

 Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує за результатами розгляду в першому читанні відхилити законопроект.  

           На думку народних депутатів України – членів Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, посилення кримінальної відповідальності за вчинення діянь, передбачених положеннями проекту, є актуальним, ураховуючи підвищений порівняно з вогнепальною зброєю ступінь суспільної небезпеки вибухових речовин та вибухових пристроїв.  

          З огляду на викладене та підтримуючи ідеологію законопроекту, Комітет більшістю голосів: «за» - 13, «проти» - 0, «утримались» - 2, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроекту реєстр. № 7413 прийняти його за основу.

Співдоповідачем з цього законопроекту на засіданні Верховної Ради  визначено народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління  просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін