Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось 04 липня 2018 року (протокол № 93), розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення гарантій дотримання прав фізичних та юридичних осіб під час досудового розслідування» (реєстр. №8459).

09 серпня 2018, 14:22

До реєстр. № 8459

                                                                             від 08.06.2018

 

 

                                                         ВЕРХОВНА  РАДА УКРАЇНИ

 

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось 04 липня 2018 року (протокол № 93), розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення гарантій дотримання прав фізичних та юридичних осіб під час досудового розслідування» (реєстр. №8459), поданий народним депутатом України Івченком В.Є.

Метою законопроекту є створення законодавчих передумов для посилення гарантій дотримання прав осіб під час досудового розслідування, у тому числі прав учасників кримінального провадження на фіксацію процесуальних дій технічними засобами, та недопущення обмежень цих прав.

Запропонованими до Кримінального процесуального кодексу України змінами  запроваджується можливість апеляційного оскарження ухвали слідчого судді про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи; встановлюються наслідки скасування такої ухвали судом апеляційної інстанції, а саме: визнання недопустимими доказів, а також припинення тимчасового вилучення майна; встановлюється заборона на вилучення майна, щодо вилучення якого було відмовлено у задоволенні клопотання про проведення обшуку;  уточнюються підстави вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку; розширюється коло осіб, наділених правом здійснювати фіксацію процесуальних дій технічними засобами.

Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект містить суттєві недоліки і тому пропонує повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету зазначили практичну потребу в запропонованих змінах до КПК та одноголосно ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в першому читанні за основу.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

 

 

Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                           А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2