Комітет з питань правоохоронної діяльності провів Комітетські слухання на тему: "Готовність до впровадження інституту кримінальних проступків в практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року"

Комітет
08 листопада 2019, 16:47

 

У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати, керівництво органів, які на практиці будуть застосовувати зазначені кримінальні та кримінально-процесуальні норми, представники наукових установ і навчальних закладів та засобів масової інформації.

Голова Комітету Денис Монастирський, відкриваючи слухання, повідомив, що сьогодні є законопроект, поданий народними депутатами, про відтермінування запровадження інституту кримінальних проступків до 1 січня 2021 року. Також, є чинний Закон, згідно з яким інститут кримінальних проступків має запрацювати з 1 січня 2020 року, тобто трохи більше ніж за півтора місяця.

Д.Монастирський зазначив, що «сьогодні вирішальна зустріч і члени Комітету хочуть почути від представників правоохоронних органів, від експертів-науковців про те, чи готові правоохоронні органи до запуску інституту кримінальних проступків з 1 січня 2020 року. Якщо ні, то чому, з яких причин, що потрібно для того, щоб бути готовими і скільки для цього потрібно часу? Якщо так, то повідомте, які внесені зміни. Нас цікавлять посади дізнавачів, створення відповідних підрозділів. Ми маємо розуміти, що мова йде про десятки тисяч проваджень з 1.01.2020 р.», - додав він.

Д.Монастирський зазначив, що мова йде в першу чергу про готовність Генеральної прокуратури, відповідальної за запровадження Реєстру досудових розслідувань та готовність Національної поліції.

Заступник голови Комітету Григорій Мамка звернув увагу на те, що по суті проблематика не нова. «Вона стояла з моменту запуску нового Кримінального процесуального кодексу з 2012 р. і тоді практичні підрозділи, які займалися конкретними розслідуваннями кримінальних проваджень, всім пообіцяли на найвищому рівні протриматися один рік, вступлять в дію кримінальні проступки і ми розвантажимо стовідсоткове навантаження з слідчого, який сім років тому замість одного року взяв це навантаження і працює досі», - сказав він.

Заступник голови Комітету нагадав, що Закон повинен вступити в силу з 1 січня наступного року і має врегулювати ці правовідносини, спростити сам механізм розслідування по кримінальним проступкам.

«Деякі зобов’язання на себе брала Україна з приводу гуманізації кримінальної відповідальності шляхом перегляду міри покарання за вчинення окремих кримінальних правопорушень - це одне з важливих зобов’язань України перед Радою Європи. Також Закон створено з метою організації спрощення самої правоохоронної системи. Але на даний час, коли почалися практично розбиратися, то правоохоронні органи за сім років не готові запустити інститут кримінальних проступків», - підкреслив народний депутат.

На його думку, якщо законопроект, який внесений, буде розглядатися на Комітеті, то хтось повинен все-таки за ті дії, які не були зроблені вчасно, якщо не були усунуті якісь протиріччя у законодавстві, хоча у законі була чітко прописана роль кожного органу, хтось має понести відповідальність.

Г.Мамка також вважає, що інститут кримінальних проступків буде запущений. На даний необхідно прийняти одне принципове рішення: хто «за», хто «проти», але це має бути відкритим і друге, що необхідно зробити для того, щоб цей інститут запрацював.

Учасники заслухали інформації заступника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, заступника Генерального прокурора Віктора Трепака, заступника Міністра юстиції Олександра Банчука, Голови Національної поліції Ігоря Клименка, представника Державного бюро розслідувань Віктора Маякова, старшого радника з питань правової реформи Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні Вероніку Крісткову, Голови робочої групи з розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України, Директора з наукового розвитку громадської організації «Центр політико-правових реформ», Проректора Національної академії внутрішніх справ, представників громадського сектору та експертного середовища щодо готовності впровадження інституту кримінальних проступків в практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року.

Учасники слухань також проаналізували стан підготовки впровадження інституту кримінальних проступків в практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року, приведення у відповідність нормативно-правових актів та актів міністерств, центральних органів виконавчої влади відповідно до нововведених положень, обговорення проблемних питань такої підготовки та напрацювання шляхів їх вирішення.

За результатами заслуховування Комітет прийме відповідні рекомендації щодо обговореного питання.