27 листопада 2019 року відбулося засідання робочої групи з опрацювання проектів законів «Про зброю» (реєстр. № 1222) та «Про обіг зброї» (реєстр. № 1222-1)

Комітет
02 грудня 2019, 10:47

 

           27 листопада 2019 року у Комітеті з питань правоохоронної діяльності під головуванням народного депутата України Дануци Олександра Анатолійовича відбулося засідання Робочої групи з опрацювання проектів законів «Про зброю» (реєстр. № 1222) та «Про обіг зброї» (реєстр. № 1222-1).

          У заході взяли участь народні депутати України Павлюк Максим Васильович, Захарченко Володимир Васильович, Медяник В’ячеслав Анатолійович, Устінова Олександра Юріївна, Федієнко Олександр Павлович, а також представники Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства культури, молоді та спорту України, Служби безпеки України, адвокатських об’єднань, громадських організацій та інших юридичних осіб.

Головуючим на засіданні Робочої групи доведена інформація щодо відгуків та зауважень, які надійшли на адресу Комітету від правозастосовчих органів, науковців вищих навчальних закладів та інших організацій стосовно цих законопроектів.

Більшість зауважень до законопроекту № 1222 стосується таких положень:

 - зміст законопроекту не відповідає його назві;

 - законопроектом не врегульоване питання обігу холодної зброї;

 - безпідставно пропонується декриміналізувати діяння, передбачені частиною другою статті 263 Кримінального кодексу України;

 - необхідне доопрацювання вказаної класифікації зброї;

 - потребують доопрацювання запропоновані терміни та поняття;

 - визначити порядок проходження курсів поводження зі зброєю та інші.

Зауваження до законопроекту №1222-1 зводяться до того, що:

 - необхідно доопрацювати визначення запропонованих термінів та понять;

 - потребує доопрацювання вказана класифікація зброї;

 - доповнити підстави відмови у видачі дозволу на зброю;

 - врегулювати питання вилучення та утилізації зброї;

 - прописати відповідальності юридичних осіб за порушення правил обігу зброї та інші.

Відбувся жвавий обмін думками та міркуваннями щодо зауважень та пропозицій, які надійшли до положень цих законопроектів та можливого їх врахування під час підготовки проектів до розгляду Комітетом з питань правоохоронної діяльності в першому читанні. Зокрема, можливості видачи дозволів фізичним особам на нарізну вогнепальну короткоствольну зброю; органу, уповноваженого на ведення реєстру зброї; необхідність передбачення у Законі положень, регламентуючих обіг спортивної та мисливської зброї тощо.

          За результатами засідання Робочої групи вирішено рекомендувати направити обидва законопроекти на доопрацювання в Комітет з питань правоохоронної діяльності, результатом якого повинен стати загальний комплексний законопроект, який врахує зауваження та пропозиції, що надійшли та врегулює цю сферу відносин.