На спільному засіданні Комітету з питань правоохоронної діяльності і Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування заслухано інформацію щодо причин виникнення пожеж та проблемних аспектів здійснення заходів з питань цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки

Комітет
08 лютого 2021, 15:29

 
 

Члени Комітету з питань правоохоронної діяльності та Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування під час спільного засідання 5 лютого заслухали інформації Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій та В.о. Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо причин виникнення пожеж та проблемних аспектів здійснення заходів з питань цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки.

Перший заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олег Мельчуцький на початку поінформував про наслідки ряду складних резонансних пожеж, які виникли протягом останніх двох тижнів. Він повідомив, що для гасіння цих пожеж залучалися значні сили і засоби Державної служби України з надзвичайних ситуацій, екстреної і медичної допомоги, Національної поліції, комунальних підприємств та установ місцевих органів влади. В усіх випадках, за його словами, особовий склад ДСНС діяв оперативно і фахово, що дозволило, зокрема, під час пожежі у м. Харкові врятувати 10 осіб, у м. Запоріжжі - 8 осіб. Зараз по всіх пожежах правоохоронними органами проводяться розслідування з метою встановлення причин їх виникнення. Також працює урядова комісія під головуванням Міністра розвитку громад та територій О.Чернишова.

Олег Мельчуцький відзначив, що незважаючи, що всі пожежі різні за своїм характером, у своїй основі вони мають спільні чинники, які стосуються забезпечення пожежної безпеки суб’єктами господарювання.

Перший заступник також поінформував про законопроекти, які вже знаходяться на розгляді у парламенті, та ті, що будуть подані найближчим часом щодо вдосконалення пожежного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки, якими, зокрема, передбачається скасування обмежень на перевірки фізичних осіб-підприємців та перехід від здійснення нагляду за суб’єктами господарювання до перевірок конкретних об’єктів нерухомості, будинків, будівель, споруд.

Також вже підготовлено Постанову Кабінету Міністрів про затвердження технічного регламенту засобів цивільного захисту, який спрямований на запровадження ринкового нагляду у тому числі за системами протипожежного захисту.

В.о. Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Ірина Король, зокрема, поінформувала про пожежу яка сталася у торговельному центрі «Епіцентр» у м. Первомайськ. Вона повідомила, що Держбудінспекцією у жовтні минулого року була видано дозвіл на виконання будівельних робіт на цей об’єкт.

За словами доповідачки, станом на сьогодні відсутня інформація про введення цього об’єкту в експлуатацію і Держбудінспекція контроль не здійснює, а здійснює виконання дозвільних функцій у будівництві.

Керівники Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної архітектурно-будівельної інспекції відповіли на запитання народних депутатів.

Народні депутати під час обговорення пропонували створити робочу групу, до якої увійдуть представники обох комітетів для напрацювання законопроекту щодо відповідальності посадовців за стан пожежної та техногенної безпеки.

Під час засідання також зверталася увага на відсутність або застарілість систем оповіщення громадян у населених пунктах про пожежну та техногенну безпеку.

Зокрема, пропонувалося розробити відповідну державну програму з належним фінансуванням, вирішувати питання кадрового забезпечення та законодавчого врегулювання.

За результатами заслуховування інформацій до 12 лютого комітети прийматимуть пропозиції для підготовки обгрунтованого рішення і прийняття його на наступних засіданнях комітетів.