19 вересня  2013 року відбулася робоча зустріч членів Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності із представниками Amnesty International: Хезою МакГілл - досліднецею Amnesty International, Максом Такером- координатором кампанії Amnesty International по Україні та Південному Кавказу і Зоряном Кісь - координатором кампаній Amnesty International по Україні.

 

 

            Хеза МакГілл та Макс Такер поінформували членів Комітету про свою багаторічну роботу в Україні, звернувши особливу увагу на порушення прав людини з боку працівників міліції, а також наголосили на тому, що в Україні відсутні ефективні механізми розгляду скарг на дії працівників міліції.    

       Хеза МакГілл наголосила на тому, що Amnesty International готова надати експертні висновки до проекту нового Закону України «Про прокуратуру», а також сприяти у підготовці проекту Закону «Про державне бюро розслідувань». На її думку сьогодні в України є унікальна можливість створити ефективну службу по контролю за діяльністю міліції.

       Макс Такер звернув увагу на те, що при прийнятті нових законів про Прокуратуру та Державне бюро розслідувань необхідно уникнути помилок і не допустити щоби під  виглядом ДБР була утворена ще одна прокуратура.

       Голова підкомітету В.Ю. Мисик поінформував представників Amnesty International про те, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності приділяє багато уваги питанням дотримання прав і свобод людини в діяльності правоохоронних органів України. При цьому, він обґрунтував необхідність збереження у прокуратури України функції нагляду за дотриманням прав і свобод людини і громадянина, оскільки це єдиний орган у нашій державі, який здатний ефективно і безкоштовно захищати простих громадян та законослухняних підприємців.

       В.Ю. Мисик звернув увагу на те, що в Україні понад 100 контролюючих органів, окремі із них наділені повноваженнями самостійно притягувати громадян до адміністративної відповідальності, а також призупиняти роботу підприємств. Позбавлення прокуратури функції нагляду відповідно позбавить десятки мільйонів громадян і тисячі підприємців законного захисту.

       На думку народного депутата Саса С.В., положення нових законів «Про прокуратуру та  «Про державне бюро розслідувань повинні повністю відповідати європейським стандартам, а будь - які відступи, спроби не виконувати рекомендації Венеціанської комісії, посилаючись на  наші вітчизняні «традиції», мають за мету зберегти стару політизовану та репресивну систему правоохоронних органів. Як ці так звані «традиції» працюють ми маємо можливість переконатись на справах Ю. Тимошенко та інших колишніх членів її Уряду. Так, відносно Ю.Тимошенко було порушено 7 кримінальних справ. Незважаючи на рішення Європейського Суду про незаконність її затримання та арешту до сьогоднішнього дня жодного рішення не має, і більше того представники чинної влади заявляють , що не збираються виконувати це рішення. При цьому, мали місце недопущення до Ю. Тимошенко її захисників, обмеження часу  для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, проведення судового засідання в СІЗО протягом 7-и годин, зволікання з наданням належної медичної допомоги, нанесення тілесних ушкоджень Ю. Тимошенко працівниками установи виконання покарань, цілодобове спостереження за нею, перебування у тюремній палаті сторонніх осіб та інші порушення.

       Усе це, що відбувається з Ю. Тимошенко, заявив  С. Сас, у системному зв’язку  підпадає під визначення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка ратифікована Україною і сьогодні є частиною українського законодавства, а саме охоплюється поняттям нелюдського чи такого, що принижує гідність людини поводження.

            В ході дискусії були обговорені питання щодо застосування нового Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, В. Мисик наголосив, на тому, що сьогодні у провадженні одного слідчого знаходиться понад 100 кримінальних проваджень, має місце звільнення з органів міліції досвідчених оперативників і слідчих. Але ми оптимістично налаштовані і робимо все можливе для того щоби реформувати правоохоронні органи відповідно до сучасних вимог. При цьому на перше місце ставиться захист конституційних прав і свобод людини і громадянина.

         На завершення  Хеза МакГілл звернулася до членів Комітету з клопотанням про об’єктивний розгляд звернень подружжя Рафальських про катування, на стадії досудового розслідування, їх сина, який засуджений до довічного позбавлення волі.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 14:48
02 травня 2024 17:00
26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00