Це такі закони:

1. «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення» (реєстр. № 2251а). 

  Законом впроваджується системний перегляд інституту дисциплінарної відповідальності засуджених з формулюванням ключових понять, яких не було і потреба в яких залишається нагальною. 

З цією метою вносяться змін до деяких статей КВК України, які спрямовані на розширення переліку заходів заохочення, що можуть застосовуватись до засуджених; запровадження прозорості у застосуванні до засуджених заохочень та впорядкування цієї процедури; чітке визначення підстав для накладення стягнень і процедури перевірки випадків порушення засудженими встановленого порядку відбування покарання, а також створення додаткових гарантій захисту прав і законних інтересів засуджених, зокрема, шляхом отримання необхідної правової допомоги.

Також КВК України доповнюється  новими статтями 1311 та 1312, якими запроваджується нормативне визначення дисциплінарного проступку та передбачаються підстави звільнення засуджених від дисциплінарної відповідальності.

2. «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань» (реєстр. № 2252а).

Законом вносяться зміни до низки статей КВК України, якими  запроваджується єдина термінологія підстав переведення засуджених до дільниць посиленого контролю; врегулювання питання відбування засудженими всього строку покарання в одній виправній чи виховній колонії; закріплення додаткових гарантій процедури застосування примусового лікування засуджених до позбавлення волі; додаткові гарантії захисту прав засуджених жінок та жінок. які мають при собі дітей, а також неповнолітніх.

 Реалізація положень  Закону створить сприятливі умови для оптимізації процесу виконання-відбування кримінальних покарань та покращить забезпечення дотримання прав засуджених.

3. «Про внесення змін до статті 93 Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів» (реєстр. № 2253а).

Законом викладаються в новій редакції положення статті 93 КВК України,     із тим що би засуджений мав вибір де відбувати покарання: в установі відповідного рівня безпеки, яка є найближчою до місця його проживання до засудження або до місця постійного проживання його родичів. При цьому чітко визначено, що така альтернатива вибору є прерогативою засудженого, а не державного органу, який реалізує державну політику у сфері виконання покарань, як це є на даний час.

Також реалізація положень Закону суттєво сприятиме зменшенню негативних наслідків позбавлення волі та попередженню порушення прав засуджених у майбутньому.

4. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок» (реєстр. № 2254а) не набрав необхідної кількості голосів парламентарів, у звязку з чим вважається відхиленим.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 14:48
02 травня 2024 17:00
26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00