9 листопада делегація представників Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на чолі з головою делегації народним депутатом України, Головою Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіним А.А. бере участь в експертному обговоренні попереднього висновку Ради Європи до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження кримінальних проступків», реєстраційний номер 2897.

У заході беруть участь народні депутати України – члени Комітету Паламарчук М.П., Геращенко А.Ю., Бухарєв В.В.

Голова Комітету Кожемякін А.А. подякував представникам органів Ради Європи за ту роботу, яку вона проводить в Україні для вдосконалення законодавства у сфері кримінальної юстиції та зазначив, що останнім часом розгляд кожного важливого для українського народу законопроекту здійснюється із супроводженням Ради Європи за участі її поважних експертів.

Кожем’якін А.А. зазначив, що необхідність розроблення законопроекту щодо впровадження кримінальних проступків виникла у зв’язку з прийняттям нового Кримінального кодексу України в 2012 році, яким, серед іншого, до законодавства було введено нове поняття кримінальне правопорушення.  Законодавець передбачив поділ кримінальних правопорушень на два види: злочини та кримінальні проступки. Це став один із значних кроків щодо виконання Україною зобов’язань із реформування царини кримінальної юстиції.

Запровадження правового інституту кримінальних поступків до українського законодавства  дозволить не лише зменшити навантаження на правоохоронну систему взагалі та окремих співробітників правоохоронних органів, а й  підвищить результативність їхньої роботи та взаємодії, спростить доступ громадян (у тому числі і тих, хто порушивзакон) до суду, що матиме загальну тенденцію до підвищення ефективності забезпечення, захисту прав і свобод людини.

Андрій Кожемякін нагадав, що проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження кримінальних проступків» пропонується:

- ввести до чинного кримінального законодавства України інститут кримінальних проступків;

- здійснити розмежування кримінальних правопорушень залежно від ступеня тяжкості, а також від правових наслідків їх вчинення та форми вини;

- обмежити сферу застосування покарань, пов’язаних із позбавленням волі;

- реалізувати заходи щодо розвитку інститут пробації;

- здійснити подальшу гуманізацію у царині реалізації кримінальної відповідальності на основі принципу рівності перед законом і судом;

- посилити захист прав та інтересів потерпілих.

Консультації організовано в рамках Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні». Очікується, що програма заходу буде включати експертні обговорення та зустрічі з представниками Ради Європи.







Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

08 травня 2024 14:48
02 травня 2024 17:00
26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00