Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 7 лютого 2018 року (протокол засідання № 83) розглянув поданий народними депутатами України Єднаком О.В., Гопко Г.М. та іншими проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень» (реєстр. № 5504 (доопрацьований)

Комітет
07 лютого 2018, 10:41

  До реєстр. № 5504 (доопрацьований) від 05.10.2017
 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 7 лютого 2018 року (протокол засідання № 83) розглянув поданий народними депутатами України             Єднаком О.В., Гопко Г.М. та іншими проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень» (реєстр. № 5504 (доопрацьований).

Метою законопроекту, згідно з Пояснювальною запискою до нього, є підвищення ефективності охорони та захисту лісів від незаконних рубок, пожеж та інших порушень лісового та земельного законодавства, зниження обсягів незаконно добутої деревини.

Законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Лісового кодексу України, зокрема:

- внесення змін до доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення у сфері охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів, охорони земель лісогосподарського призначення та удосконалення повноважень посадовців лісового господарства при накладенні адміністративних стягнень у цих справах;

- підвищення розмірів штрафів за адміністративні правопорушення у сфері охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів;

- внесення змін та доповнень до Лісового кодексу України стосовно запровадження обліку лісових ресурсів, обов’язків громадян щодо охорони лісів, доступу громадян до інформації про проведення рубок постійними лісокористувачами, диференціації незаконних рубок, дисциплінарної відповідальності керівників лісогосподарських підприємств за стан проведення рубок та обліку заготовленої деревини та удосконалення норм щодо вилучення незаконно добутої деревини;

- удосконалення положень статей 245, 246 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за знищення лісів вогнем та вчинення незаконних рубок, запровадження кримінальної відповідальності за незаконне видалення, знищення або пошкодження зелених насаджень.

Пропонується також внести деякі редакційні уточнення до Лісового кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, спрямовані на підвищення якості та ефективності застосування їх норм.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Проаналізувавши положення законопроекту, Комітет відзначає, що запропоновані проектом зміни сприятимуть підвищенню ефективності виявлення та запобігання порушенням при веденні лісового господарства, протидії незаконним рубкам, а також підвищенню рівня невідворотності покарання за вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень в сфері охорони, захисту, відтворення та раціонального використання лісів. 

Враховуючи вищезазначене, відповідно до положень Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», народні депутати України - члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні законопроект прийняти за основу.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                      А.Кожем’якін