Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 14 березня 2018 року проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 7245)

Комітет
14 березня 2018, 17:25

До реєстр. № 7245 від 27.10.2017 р.

  Верховна Рада України

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 14 березня 2018 року (протокол №85) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 7245), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є удосконалення порядку створення й організації діяльності громадських формувань в рамках здійснення ними охорони громадського порядку та державного кордону.

Законопроектом пропонується внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» з питань:

утворення громадських формувань у населених пунктах у межах контрольованих прикордонних районів у складі від 5 осіб;

спрощення порядку погодження статутних документів громадських формувань, які визначили собі завдання щодо участі в охороні державного кордону в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць та ділянок відповідальності підрозділів Державної прикордонної служби;

надання прав територіальним органам Національної поліції України та органам Державної прикордонної служби України подавати заяву до суду щодо примусового припинення діяльності громадського формування в разі бездіяльності або порушення ним вимог чинного законодавства;

уточнення порядку створення громадських формувань, виходячи із потреби і можливості реалізації тих чи інших завдань, відповідно до законодавства;

додаткового визначення кола уповноважених службових осіб, яким дозволено давати конкретні доручення членам громадського формування;

розширення повноважень територіальних органів Національної поліції та органів Державної прикордонної служби України щодо стимулювання та відзначення найбільш активних громадян України.

Проаналізувавши положення законопроекту, народні депутати України – члени Комітету відзначають, що запропоновані зміни до законодавства є актуальними в сучасних умовах необхідності забезпечення безпеки держави і особливо в її прикордонних районах, а тому вдосконалення законодавчого врегулювання питань створення, функціонування, заохочення та контролю діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону з боку держави вбачаються доцільним.

В ході обговорення було акцентовано увагу на тому, що норми законопроекту не розширюють повноважень членів зазначених громадських формувань щодо участі охорони громадського порядку і державного кордону, в тому числі щодо використання зброї та спеціальних засобів, проте, удосконалюють питання організації спільної діяльності з правоохоронними органами.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції встановив відсутність корупціогенних факторів.

Міністерство внутрішніх справ України та Державна прикордонна служба висловлюють підтримку законопроекту.

Міністерство юстиції України та Генеральна прокуратура України у своїх висновках зазначили про відсутність зауважень до запропонованих норм.

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з врахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

З огляду на вищезазначене, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу та в цілому.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та інші необхідні матеріали, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                     А. Кожем’якін