Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось 6 червня 2018 року (протокол № 91), розглянуто проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 8327).

09 серпня 2018, 14:14

     До реєстр. № 8327
     від 26.04.2018 р.
 

 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на засіданні, що відбулось                       6 червня 2018 року (протокол № 91), розглянуто поданий Кабінетом Міністрів України проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 8327).

          Законопроект розроблено з метою вдосконалення норм законодавства, яким регулюються відносини у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки шляхом установлення значного розміру штрафу за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, діяльності аварійно-рятувальних служб та невиконання приписів, розпоряджень, інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства у цій сфері.

У законопроекті пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та Кримінального кодексу України (далі – КК України), відповідно до яких:

-   викласти в новій редакції статті 175, 188-8 та 223 КУпАП;

-   виключити статтю 188-16 із КУпАП;

-  пропонується встановити відповідальність за завідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування та екстреної медичної допомоги (зміни до статті 183 КУпАП);

- встановити відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі (зміни до частини першої статті 270 КК України).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу із урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у своєму висновку до законопроекту зазначає, що законопроект може бути прийнятий за основу.

Проаналізувавши положення законопроекту Комітет відзначає, що запропоновані законопроектом зміни сприятимуть покращенню протипожежного стану підприємств, установ, організацій та дозволять запобігти вчиненню нових правопорушень у сфері цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки.

Враховуючи вищезазначене, народні депутати України - члени Комітету вважають за доцільне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 8327) прийняти за основу.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України  визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, проект постанови Верховної Ради України та висновок Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                        Кожем’якін А.А.