Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 20 червня 2018 року (протокол № 92) проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень з питань охорони громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 8206).

09 серпня 2018, 14:19

До реєстр. № 8206 від 27.03.2018 р.


ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 20 червня 2018 року (протокол № 92) проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень з питань охорони громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 8206), поданий народними депутатами України Найємом М., Паламарчуком М. П. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є впровадження оптимальної форми взаємодії громадськості та органів Національної поліції України і підрозділів Державної прикордонної служби України під час здійснення охорони громадського порядку і державного кордону.

Задля реалізації зазначеної мети пропонуються внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку», якими зокрема:

виключається абзац 2 статті 1 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку», що визначає форми, у яких створюються громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону;

розширюються підстави для примусового розпуску громадських формувань;

встановлюється можливість здійснення діяльності з охорони громадського порядку і державного кордону громадськими формуваннями лише за присутності та під контролем уповноважених осіб;

передбачається проведення перевірки на відповідність вимогам, визначеним законом до членів громадських формувань;

обмежуються повноваження членів громадських формувань;

обмежується можливість членам громадських формувань використовувати спеціальні засоби під час діяльності з охорони громадського порядку і державного кордону.

регламентується порядок здійснення контролю за діяльністю  громадських формувань та встановлюються обмеження щодо джерел фінансування їх діяльності;

Проаналізувавши та обговоривши положення проекту Закону, члени Комітету відмітили його актуальність, оскільки запропоновані зміни нададуть можливість оптимізувати діяльність з охорони громадського порядку і державного кордону органів Національної поліції України і підрозділів Державної прикордонної служби України спільно з громадянами. Також було відмічено, що міжнародні партнери підтримують ініціативу щодо вдосконалення правового регулювання діяльності громадських формувань в частині залучення їх до охорони громадського порядку і державного кордону задля приведення діючого законодавства до міжнародних стандартів та вимог часу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

З огляду на вищезазначене та враховуючи актуальність запропонованих норм, народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень з питань охорони громадського порядку і державного кордону» (реєстр. № 8206), прийняти за основу.

Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А. Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                                      А. Кожем’якін