До реєстр. № 2454
від 23.03.2015 р.

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду (реєстр. № 2454), поданий народними депутатами України Антонищаком А.Ф., Добродомовим Д.Є. та іншими.

Законопроект, як це зазначено у пояснювальній записці до нього, розроблений з метою забезпечення можливості притягнення до кримінальної відповідальності за незаконні дії щодо земель водного фонду.

З цією метою пропонується викласти в новій редакції статтю 2392 Кримінального кодексу України, зокрема: 1) передбачити кримінальну відповідальність за незаконне зняття ґрунтового шару земель водного фонду в істотному розмірі, незаконне штучне утворення земельної ділянки на землях водного фонду, незаконне виведення земельної ділянки зі складу земель водного фонду; 2) визнати кваліфікуючими ознаками вчинення зазначених вище дій на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або службовою особою з використанням службового становища, або вчинення з корисливих мотивів та вчинення організованою групою осіб; 3) змінити (відповідно до тексту порівняльної таблиці до законопроекту) текст Примітки до статті, передбачивши, що "істотним розміром у цій статті слід розуміти обсяг поверхневого (ґрунтового) шару земель, який становить більше, ніж п’ять кубічних метрів". Крім того, покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, передбачене у санкціях статті 2392 Кримінального кодексу України як основне, пропонується встановити як додаткове. Також у проекті пропонується внести зміни до частини 2 статті 1971 Кримінального кодексу України з метою встановлення підвищеної кримінальної відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене щодо земель водного фонду..

Проаналізувавши та обговоривши зазначений законопроект народні депутати України – члени Комітету загалом підтримали ідею законопроекту, висловили зауваження та надали пропозиції щодо його удосконалення.

Таким чином, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні у першому читанні законопроект повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України пропонує законопроект повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції зазначив, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів і проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                           А.Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12