До реєстр. № 6243 від 27.03.2017 р. 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

  Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 20 вересня 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів» (реєстр. № 6243 від 27.03.2017 р.), поданий народними депутатами України І.Луценко, В.Пацканом, О.Третьяковим, В.Королем, І.Геращенко, С.Войцеховською, А.Бабак, О.Кондратюк, Я.Бехбахом, В.Развадовським, М.Іоновою, Ю.Мірошниченком.

Законопроект розроблено з метою приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності та протоколів, що її доповнюють.

Для реалізації зазначеної мети пропонується викласти статтю 149 Кримінального кодексу України (далі – КК України) у новій редакції та, на відміну від чинної редакції цієї статті, уточнити диспозицію частини першої, доповнити частину другу та третю новими кваліфікуючими ознаками, а також уточнити пункт 1 примітки до цієї статті та доповнити примітку новим   пунктом 4.

Проаналізувавши законопроект народні депутати України – члени Комітету, відмітили позитивну направленість законопроекту, слушність та актуальність  удосконалення підстав кримінальної відповідальності за торгівлю людьми.

Разом з тим, були висловленні зауваження щодо недоцільності механічного та вибіркового перенесення положень пункту «а» статті 3 Протоколу про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності до чинного КК України. Адже основною метою відтворення у кримінальному законі змісту Протоколу є створення правових підстав співпраці держав-учасниць у протидії торгівлі людьми як транснаціонального злочину. Таким чином, Протокол визначає не кримінально-правові, а кримінологічні ознаки цього злочину, тобто лише вказує на те, з чим треба боротися, а не формулює склад злочину.

В результаті обговорення члени Комітету дійшли висновку, що кримінально караною має бути власне торгівля людьми, тобто дії, пов’язані з перетворенням людини в товар, незалежно від того, з якою метою і в який спосіб це робиться.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не підтримує даний законопроект та вважає доцільним його відхилити.

Експерти Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України та науковці Інституту законодавства ВРУ, Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Національного університету ім. Ярослава Мудрого висловлюють чимало критичних зауважень та рекомендуються відправити законопроект на доопрацювання.

Служба безпеки України та Генеральна прокуратура України підтримують законопроект та не заперечують проти прийняття його у першому читанні за основу.

З огляду на зазначене, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів» (реєстр. № 6243) прийняти за основу.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народного депутата України А. Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

 

Просимо розглянути. 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                А. Кожем’якін

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12