До реєстр. № 4305
від 25.03.2016
                                                         ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народним депутатом України Тетеруком А.А. проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо строків розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу» (реєстр. № 4305).

Проектом пропонується внести зміни в статтю 186 КПК  та уточнити строки розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу (протягом 12 годин з моменту надходження такого клопотання).

У разі якщо після надходження до суду такого клопотання підозрюваний, обвинувачений, їх захисник подадуть до суду клопотання щодо реалізації прав, передбачених статтею 42 КПК України, або якщо за вимогою підозрюваного, обвинуваченого їм буде забезпечене невідкладне надання медичної допомоги або перебування у медичному чи психіатричному стаціонарі, строк розгляду такого клопотання не зараховується до загального строку розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу (частини 2 та 3 статті 186).

На думку автора проекту, відсутність, в чинному КПК чіткого роз’яснення поняття моменту фактичного затримання особи та порядку і способу обчислення строків розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, призводить до свідомого і невиправданого затягування підозрюваним і обвинуваченим судового процесу з метою фактичного позбавлення суду реальної можливості зміни запобіжного заходу протягом 72 годин, щоб слідчий суддя, суд були вимушені відмовляти стороні обвинувачення у розгляді клопотання.

Неврегульованим залишається питання обчислення і фіксування строків розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, в тому числі, й у випадках коли після надходження до суду такого клопотання підозрюваний, обвинувачений або їх захисник подає до суду клопотання про реалізацію прав, передбачених статтею 42 КПК України, або якщо за вимогою підозрюваного і обвинуваченого їм забезпечується невідкладне надання медичної допомоги або перебування у медичному чи психіатричному стаціонарі.

Проаналізувавши законопроект народні депутати – члени Комітету зазначили, що він потребує доопрацювання, оскільки питання про застосування або зміну запобіжного заходу може вирішуватися і щодо затриманої особи. Такій особі Конституцією України вже гарантується негайне звільнення, якщо протягом 72 годин з моменту затримання їй не вручено вмотивованого рішення суду про тримання під вартою (частина 3 статті 29 Конституції України).

Крім того, у частині 2 статті 186 КПК (в редакції проекту) необхідно уточнити про реалізацію яких прав може бути подане клопотання після надходження до суду клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу, адже не всі права можуть бути реалізовані саме на стадії розгляду клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також вважає, що законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                           2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12